InfoFoto: Freepik.com - Ilustracija

Grad prodaje PET parcela: Evo na kojim se lokacijama nalaze

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 20 09 2023

Grad Kragujevac oglasio je prodaju građevinskog zemljišta u javnoj svojini javnim nadmetanjem, piše eKapija. Reč je o pet parcela na više lokacija u gradu, površine od 1,5 ari do 3 hektara, koje se nude po početnim cenama od 44.400 dinara, pa sve do 72 miliona dinara. Rok za prijavu 18. oktobar. 

Na prodaju pet parcela u vlasništvu gradu, putem javnog nadmetanja. Površine su od 1,5 ari do 3 hektara. Nude se po početnim cenama od 44.400 dinara, pa sve do 72 miliona dinara.

Prva parcela površine nešto menje od pola hektara, nalazi se na Deninom brdu, a reč je o zemljištu, za koje se navodi da je pretežno namenjeno stanovanju. Početna cena iznosi 7.500 dinara po m2, dok bi najmanja ukupna cena mogl da dostigne vrednost od nešto više od 300.000 evra, piše Glas Šumadije.

Druga parcela čija je veličina manja od 3 ara, nalazi se u u naselju ‘’Nova Kolonija – Pivara’’, sa cenom od po 5.000 dinara po m2, odnosno ukupnom cenom od nešto manje od 13 hiljada evra. Kao namenu za ovo zemljište navedeno je da je moguća gradnja u skladu sa pretežom namenom zemljišta. Odnosno, ako je pretežna namena poslovanje, onda će se graditi poslovni objekat, ako je pretežna namena stanovanja, gradiće se stambeni objekat, a ako je namena meštovi – stambeno/poslovni objekat.

Treća parcela koju je Grad oglasio za prodaje, iznosi nepunih ar i po i nalazi se u Stanovu, u zoni stanovanja B i ne predstavlja građevinsku parcel. Razlog tome je i činjenica da parcela može biti proglašena za gravinsko zemljište ukoliko je manja od 2 ara. To onda dovodi do zaključka da bi parcelu od ar i po mogao da kupi samo neko od vlasnika susednih parcela, kako bi proširili zemljište, odnosno došao do minimalno potrebnih 2 ara za gradnju. Početna cena ove parcele iznosi 3,000 dinara po metrom kvadratnom, odnosno ukupna minimalna vrednost bi bila nešto veća od 3.800 evra.

Četvrta parcela koja se prodaje, veličine je 31,5 ari, nalazi se u obuhvatu ‘’Instituta za strna žita – Randna zona FENIKS’’ i ne predstavlja građevinsko zemljište. Ali kao što stoji u propratnoj dokumentaci poziva za javno nadmetanje, budući vlasnik, ukoliko bude želeo može podneti zahtev za promenu namene zemljišta, uz propratnu odgovarajuću dokumentaciju. Početna cena ove parcele iznosti 18.000 dinara po m2, odnosno najmanja moguća za celokupono zemljište, gotovo 477 hiljada evra.

Peta i poslednja parcela, ujedno je i najveća, površine 3 hektara i takođe se nalazi  u Radnoj zoni Feniks – Institut za strna žita. U propratnoj dokumentaciji stoji da je dominantna nameta na parceli poslovanje, shodno i lokaciji u oviru radne zone. Početna cena ove parcele je 24.000 dinara po m2, dok namanja moguća cena za celokupno zemljište nešto vića od 6,1 miliona evra.

Rok za prijavu je 18. oktobar, a detaljnije pogledajte OVDE. Postupak javnog nadmetanja za pomenute gradske parcele održaće se 20. oktobra 2023. godine u prostorijama zgrade Uprave grada Kragujevca. 

Izvori: eKapija i Glas Šumadije 

Foto: Freepik.com - Ilustracija