Info

I dalje gužve oko tezgi sa novogodišnjim ukrasima, Kragujevčani dodaju završne detalje

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Petak, 29 12 2017

Praznična dekoracija uveliko krasi domove Kragujevčana, ali je oko svake tezge sa ukrasima i dalje velika gužva. Završni detalji uglavnom su baloni, a primetili smo da se masovno traže petarde, iako se u prodaji ne bi smele naći na ulici. 

Za jelke, lampice, ukrase, svetleće igračke, praznične korpice, prskalice, nije se štedelo, kažu prodavci. Na tezgama, kao i u prodavnicama po gradu, jelke su se prodavale po cenama od 300 dinara do čak 6.000. Ipak, najviše se kupuju manje, a najmanje one već okićene, jer ljudi ipak vole da se zabave i sami ukrase kako žele. 

Cene na tezgama iste su kao i prošle godine. Za 100 dinara možete kupiti i po nekoliko manjih ukrasa, ili po jedan veći. Svećice su, u zavisnosti od dužine kabla, od 50 do 2.500 dinara, a baloni od 5 do 10 dinara. Za 5 prskalica kupci daju 100 dinara, koliko staju i sprejevi za šaranje prozora. 

"Neko je dolazio za dva ukrasa, a neko ostavi 2.000 dinara, nema pravila", kažu ulični prodavci. Iako smo pomislili da je praznična dekoracija najzanimljivija mališanima, prodavci kažu da se odrasli mnogo više zaigraju kada biraju ukrase. 

Neatestirana pirotehnika ne bi se smela naći u slobodnoj prodaji, ali je očigledno da je ima, ne na samim tezgama, već kod prodavaca koji će vas, kao kupca, odvojiti sa strane kako biste je odabrali.