InfoFoto: Jovan Živanović/GTO Kragujevac

I ove godine Gospojinski Sabor narodnog stvaralaštva

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 12 08 2019

Gradska turistička organizacija Kragujevac će i ove godine, u saradnji sa Šumadijskom eparhijom, organizovati Sabor narodnog stvaralaštva 28. avgusta u porti Saborne crkve i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, od 10 do 19 časova. Očekuje se učešće oko 60 izlagača.

Tog dana Saborna crkva u Kragujevcu slavi Uspenje Presvete Bogorodice.  

U čast jednog od četiri najveća verska praznika posvećenih Bogorodici biće organizovani brojni prigodni događaji.

Posle jutarnje Svete Arhijerejske Liturgije, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa Šumadijskog, gospodina Jovana, Sabor narodnog stvaralaštva biće svečano otvoren. U porti Saborne crkve i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića od 10 do 19 časova oko šezdeset učesnika izložiće svoje proizvode. 

Na Saboru narodnog stvaralaštva posetioci mogu da vide i kupe zdrave proizvode, hranu, zimnicu i pića proizvedena u domaćinstvima iz okoline Kragujevca, ali iz cele Šumadije i Pomoravlja, sa Kopaonika, iz Kraljeva, Užica itd. Udruženja i domaćini izložiće i unikatne predmete narodne radinosti i starih zanata. Sabor narodnog stvaralaštva jedinstvena je prilika se posetioci u centru grada uvere u svu lepotu tradicije življenja na ovim prostorima.

U večernjim satima, u porti crkve biće organizovana Svečana akademija kojom Eperhija najavljuje Gospojinske svečanosti koje traju od Velike do Male Gospojine, tj od 28. avgusta do 21. septembra.