Info

Industrijsko nasleđe Šumadije predstavljeno u Azerbejdžanu

Autor: Branko Vukašinović
17:00 | Sreda, 25 10 2017

Istoričar umetnosti iz kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Đorđe Milovanović, jedini je predstavljao Srbiju na Međunarodnoj konferenciji “Muzeji, zbirke i industrijsko nasleđe” u Bakuu u Azerbejdžanu, gde je govorio o industrijskom nasleđu centralne Srbije i njegovoj muzejskoj prenameni. Milovanović kaže da je učešće na međunarodnoj konferenciji u Baku bilo je od izuzetnog značaja za popularizaciju nepokretnog kulturnog nasleđa Srbije. 

Iako se moj rad u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, odnosi prevashodno na nepokretno kulturno nasleđe, dugogodišnje bavlјenje industrijskim nasleđem i istraživnje potencijala njegove prenamene, bili su povod za učešće, obzirom da je IV sesija konferencije nosila naziv “Muzeji i industrijske zgrade”. Tema izlaganja sa kojom sam nastupio bila je ″Industrijsko nasleđe u centralnoj Srbiji i njegova muzejska prenamena″. S tim u vezi, predstavlјeno je bilo vredno industrijsko i tehničko nasleđe sa prostora pod ingerencijom kragujevačkog Zavoda, odnosno objekti koji su u prethodnim decenijama transformisani u muzejske i galerijske prostore: u okviru Kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu, ″Muzej uglјarstva u Senjskom Rudniku″, zatim, vredno molinološko nasleđe - ″Stara vodenica u Despotovcu″ sa svojom galerijskom postavkom, kao i agrotehnološki biser Šumadije - ″Muzej vinogradarstva i kralјevski podrum na Oplencu″. Takođe, prikazane su potencijalne buduće prenamene objekata u okviru ″Kompleksa Sokolana″ u Staroj radničkoj koloniji Kragujevca, kao i objekata u neposrednom okruženju Muzej Stare livnice″, kaže Milovanović. 

Prema Milovanovićevim rečima, vredno industrijsko i tehnološko nasleđe sa prostora Šumadije i Pomoravlјa su u Bakuu izazvali izuzetno veliko interesovanje svih prisutnih iz 15 zemalja sveta. 

Domaćin ovogodišnje stalne konferencije UNESCO/ICOM, odnosno njihovog ogranka Međunarodnog komiteta za muzeje i zbirke arheologije i istorije (ICMAH), čija je tema bila “Muzeji, zbirke i industrijsko nasleđe”, je Administration of State Historical-Architectural Reserve “Icherisheher”, a podršku je pružio ICOM Azerbejdžan.