Info

InfoKG saznaje kada počinje izgradnja novog Kliničkog centra

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 09 11 2018

Izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Kragujevac i kompletna rekonstukcija postojećih objekata očekuje se tek krajem 2019. ili početkom 2020. godine, nezvanično saznaje InfoKG. Direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović, nije želeo da potvrdi ali ni da demantuje naša saznanja, već je rekao da će do kraja ove godine biti završen kompletni projektni zadatak, a da se očekuje da u poslednjem kvartalu 2019. bude završeno projektovanje i izabran izvođač radova.    

Izgradnja novog Kliničkog centra u Kragujevcu najavljena je još u januaru 2017., kao i da će radovi na izgradnji početi u septembru te godine. Pošto se to nije dogodilo, onda je najavljeno da će izgradnja početi u prvoj polovini 2018., ali ni to se nije obistinilo. S obzirom na to da se izgradnja novog Kliničkog centra i dalje najavljuje, kontaktirali smo direktor ove zdravstvene ustanove, Predraga Sazdanovića, da saznamo kada će konačno radovi početi. Međutim, tu informaciju nismo dobili, već nam je rekao da je u toku izrada i priprema neophodne dokumentacije za početak radova. 

“Na osnovu planova Ministarstva zdravlja i Kancelarije za javna ulaganja, Klinički centar Kragujevac tokom 2017. i 2018. priprema projektni zadatak za izradu projekta rekonstrukcije. U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja i neposrednim izvršiocem “UNOPS”, ovlašćenim od strane resornog ministarstva da učestvuje u izradi projektnog zadatka, Klinički centar Kragujevac će do kraja ove godine završiti kompletan projektni zadatak. Nakon toga sledi procedura, definisana zakonima i pravilnicima o raspisivanju izbora projektanta, a potom i izođača radova na rekonstrukciji. Sve je to deo planova Kancelarije za javna ulaganja i očekuje se u poslednjem kvartalu 2019. da budu završeni radovi projektovanja i izbor izbođača radova”, izjavio je za InfoKG, direktor Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović.    

Ova Sazdanovićeva izjava u prilog ide nezvaničnim saznanjima portala InfoKG da će izgradnja novog Kliničkog centra i kompletna rekonstrukcija postojećih objekata ove zdravstvene ustanove početi krajem 2019. ili početkom 2020. godine.  

Novi Klinički centar Kragujevac nalaziće se u okviru postojećeg, tačnije ispred stare hirurgije, odnosno Instituta Fakulteta medicinskih nauka i Klinike za nefrologiju i urologiju. Plan je da bude izgrađen novi objekat površine oko 24.000 kvadratnih metara i da se rekonstruišu postojeći. 

Ukupna vrednost investicije je oko 44 miliona evra. Od toga, za građevinske radove opredeljeno je 29 miliona evra, a za nabavku opreme biće utrošeno oko 15 miliona evra. Novac za te namene je obezbeđen zahvaljujući partnerstvu Evropske investicione banke i Vlade Republike Srbije.