Info

Račun Kliničkog centra ODBLOKIRAN, stižu dve plate za 129 zaposlenih

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 28 02 2019

Račun kragujevačkog Kliničkog centra je nakon dva meseca odblokiran, izjavio je za InfoKG vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović. Naglašava da će danas i sutra 129 zaposlenih na određeno vreme dobiti dve plate odjednom, koje im nisu isplaćene upravo zbog blokade računa.  

Račun Kliničkog centra Kragujevac je 18. decembra, nakon pravosnažne presude Privrednog apelacionog suda, a na osnovu duga prema Velefarmu VFB u stečaju, koji je napravljen 201. i 2011. godine. Dug je prvobitno bio oko 90 miliona, ali je nakon sudskog procesa, pratećih troškova i kamate, povećan na 181 milion dinara. Kako bi račun bio odblokiran, iz republičkog budžeta stigla je finansijska injekcija u iznosu od 95,5 miliona dinara. 

“Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja, koji su finansijski pomogli da se više od polovine duga vrati, koji je Klinički centar Kragujevac napravio 2010. i 2011. godine prema Velefarmu VFB u stečaju, stekli su se zakonski uslovi da se odblokira račun na tri meseca. Na taj način, Klinički centar nastavlja sa normalnim radom. U toku prethodna dva i po meseca dok je račun bio u blokadi, Klinički centar Kragujevac je obavljao svoju delatnost čak i u povećanom obimu, prvenstveno operativnih zahvata, pre svega na ortopediji i oftalmologiji. U prethodna dva i po meseca svi pacijenti u Kliničkom centru Kragujevac su bili obezbeđeni adekvatnom terapijom i sanitetskim metrijalom, pogotovo za vreme epidemije gripa”, izjavio je za InfoKG Sazdanović. 

Prema Sazdanovićevim rečima, trenutno se radi na tome da se u naredom periodu otplati ostatak duga prema Velefarmu VFB u stečaju. Dodaje i da nakon isplate dve zaostale zarade za 129 zaposlenih u Kliničkom centru na određeno vreme, ostala dinamika plaćanja biće uobičajena.