Info

INTERVJU - NIKOLA DAŠIĆ: Uveren sam da će grad krenuti napred putem razvoja

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 12 01 2021

Portal InfoKG današnjim intervjuom završava seriju razgovora sa kragujevačkim političarima. Sumiramo godinu za nama, komentarišemo aktuelnu situaciju u gradu i prenosimo vam očekivanja za 2021. godinu.

Na naša pitanja danas odgovara gradonačelnik Nikola Dašić, poverenik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Kragujevac i član Izvršnog odbora SNS.

Za nama je teška godina, ekonomija je pogođena pandemijom COVID-a 19. Prokomentarišite kako se to najviše odrazilo na Kragujevac i kako će se grad u 2021. godini nositi s posledicama iste?

- Ovo su veoma teška vremena, ali mislim da Kragujevac izlazi kao pobednik jedne etape u ovoj krizi. Puno toga je pred nama. Moj tim i ja nastavićemo da radimo na realizaciji projekata i stvaranju ambijenta kojim ćemo privući nove investitore, koji i u svetskoj krizi nisu prestali da iskazuju interesovanje, ali ih je ona svakako zaustavila u realizaciji i zbog toga moramo imati razumevanja. Očekuje nas mnogo novih, ali i već pokrenutih projekata, infrastrukurnih radova. Zaista sam uveren da će grad krenuti napred putem razvoja u skladu sa planom Srbija 2020 - 2025. 

Pred kraj godine Kragujevčani su saznali da će u narednoj plaćati skuplje porez, odvoženje smeća, vodu u parking. Komentar na ove odluke. 

- Ova teška i politički nepopularna odluka je ekonomske prirode. Kragujevac mora da bude u rangu sa Beogradom i Novim Sadom koji se ubrzano razvijaju, a gde je poreska stopa 0,40 odsto. Nemamo vremena da sređujemo gradske finansije godinama, već da prikupimo izvorne prihode, a to je porez, sredstva koja se ponovo kroz investicije vraćaju građanima. Podsetiću vas da cene komunalnih usluga nisu menjane od 2014. godine, a da je za tih šest godina došlo do povećanja inputa kao što su pogonsko gorivo, ulje, energenti, rezervni delovi, kao i sirovine poput hlora i električne energije. Naš osnovni zadatak je da održimo kvalitetnu komunalnu uslugu, te je povećanje cena komunalnih usluga bilo neophodno. Ne smemo zarad političkih poena da dozvolimo da JKP „Vodovod i kanalizacija“ ili JKP „Šumadija“ opterećuju kragujevački budžet, budžet svih nas, i ugroze investicione projekte. Sve te nepopularne mere na kraju će se pokazati kao mere odgovornosti ove vlasti prema građanima i budžetu. Siguran sam da će rezultati biti vidljivi na našim ulicama i u našim naseljima već 2021. godine.

Koje dobre stvari biste izdvojili koje su se desile gradu u 2020. godini?

- Moj mandat je nažalost počeo u veoma teškoj i izazovnoj godini za sve nas zbog borbe sa korona virusom. U ovoj godini istakao bih značaj nastavka realizacije kapitalnih projekata u Kragujevcu uz pomoć države - Palata pravde, stanovi za pripadnike Snaga bezbednosti, kao i infrastrukturno opremanje Mind parka. Otvoren je Državni DATA centar u Kragujevcu, koji predstavlja najvažniji infrastrukturni objekat za dalji razvoj grada i Srbije, a koji je Vlada proglasila za projekat od značaja. Grad je nastavio izgradnju Bloka Voje Radića, a građani su dobili prvu ekološku etažnu garažu u centru Kragujevca. Ove godine uspeli smo da asfaltiramo više od 100 ulica u gradskim i prigradskim naseljima, dok u sledećoj koja nije izborna, planiramo da asfaltiramo još toliko. U okviru reforme Javne uprave okončali smo proces postavljanja elektronskog registra na sajt grada, koji našim građanima omogućava da na jednom mestu mogu doći do informacija kako, uz koja dokumenta, u kom roku i uz koje troškove mogu ostvariti svoja prava iz nadležnosti lokalne samouprave. Intenzivirali smo saradnju sa medijima, učestvovali u humanitarnim aktivnostima koje su na kraju i rezultirale donošenjem Odluke o novčanoj pomoći grada Kragujevca pojedincima i porodicama sa decom oboleloj od teških bolesti za šta su u budžetu za 2021. godinu opredeljena sredstva. 

Mimo pandemije, kakva su vam očekivanja od 2021. godine, kako će živeti Kragujevčani?

- Veoma sam svestan svih problema naših sugrađana, ali moram da podsetim da Kragujevac nije stao, raste i razvija se. Osim autoindustrije, Kragujevac se poziciniorao kao centar IT industrije otvaranjem Državnog DATA centra. Proširili smo svoje kapacitete i na šinsku industriju sa Mind grupom i Siemensom. Mnogo je oblasti u kojima mladi, vredni kadrovi mogi da se ostvare. Ono što je najvažnije, 2021. konačno će biti rešen problem aerozagadjenja u gradu koji datira iz 1975. godine prelaskom Gradske toplane sa uglja na gas, zahvaljujući sredstvima iz republičkog budžeta u iznosu od 12,5 miliona evra. To je samo jedan od velikih projekata koji se realizuje zahvaljujući Vladi Republike Srbije. Tu je i izgradnja Severne obilaznice, u planu je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Cerovac, koja će povezati Industrijsku zonu „Sobovica Lužnice“ sa železničkim sistemom Srbije. Suštinski će se promeniti osnovni uslovi za život u gradu. Trasiran je put i rekao bih da su stvoreni standardi da se Kragujevac afirmiše kao privlačan grad za investitore, a mi ćemo brže i efikasnije da delujemo u tom pravcu.

Da li je realno očekivati prevremene lokalne izbore u godini koja je pred nama?

- Imajuću u vidu da su lokalni izbori održani sredinom 2020. godine, da su Kragujevčani ogromno poverenje dali Srpskoj naprednoj stranci i da tim koji vodi SNS sa svojim partnerima ima stabilnu većinu, zaista mislim da ne treba očekivati prevremene lokalne izbore. Naš posao je da budemo u sližbi građana, da izađemo ljudima u susret, da pokažemo da su vrata Gradske kuće i svih institucija uvek otvorena za sve Kragujevčane. Ništa ne dolazi preko noći. Očekuje nas mnogo napornog rada. Videćemo šta će nam doneti 2021. godina, ali moj utisak je da će Kragujevčani živeti bolje u uređenijem gradu.