InfoFoto: Arhiva

Ističe vreme za izbor izvršne vlasti u Kragujevcu - Od Dašićevog "nemojte da brinete", do potpune neizvesnosti

Autor: Jovana Mladenović
09:45 | Ponedeljak, 11 03 2024

Mada je na konstututivnoj sednici Skupštine grada još 13. februara bivši gradonačelnik Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa, sa govornice poručio opozicionim odbornicima da ne brinu i da će ime gradonačelnika, koji će doći iz redova SNS, biti saopšteno u "narednih par dana", to se nije dogodilo ni gotovo mesec dana kasnije. U sredu u ponoć ističe zakonski rok da se izabere izvršna vlast, pa manevarskog prostora nema mnogo. Prvi čovek grada Kragujevca očigledno će biti biran na sednici Skupštine grada po hitnom postupku, čije zakazivanje bi uskoro moralo da bude objavljeno, s obzirom na to da je rok 24 sata pre njenog održavanja.

Stav koji otvoreno sve ovo vreme iznosi kragujevačka opozicija je da će ime gradonačelnika Kragujevca biti poznato i objavljeno na mig Beograda.

Osvrćući se na gore pomenutu konstitutivnu sednicu, očigledno da je iz redova opozicije opravdano provejavala briga jer, složićete se, situacija da će se izvršna vlast (gradonačelnik i Gradsko veće) birati u zadnji čas ne uliva baš poverenje i ne odražava sigurnost koju predvodnici SNS-a plasiraju.

Ukoliko se izvršna vlast ne izabere u zakonskom roku, Kragujevčani bi mogli na nove lokalne izbore, koje bi morao da raspiše predsednik Skupštine Srbije. U tom slučaju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave bi imenovalo privremeno veće, koje bi odražavalo sastav sadašnje verifikovane Škupštine grada. Taj privremeni organ bi vodio Grad do održavanja novih lokalnih izbora.