InfoFoto: Print Screen - RTS

Iz Čumića u parkove širom Srbije pola miliona saksija cvetnica godišnje

Autor: InfoKG
12:30 | Nedelja, 14 04 2024

Proizvodnja cveća, kojom se donedavno bavio veliki broj domaćinstava u Srbiji, u blagom je opadanju. Velika ulaganja, disparitet u cenama repromaterijala i gotovih proizvoda, naterao je male cvećare da odustanu. Opstaju veliki, poput Tošića iz Čumića kod Kragujevca, koji računicu vide u povećanju proizvodnje, piše rts.rs.

Počeli su iz ljubavi prema cveću i do ozbiljnog, profitabilnog posla stigli posle dve decenije. Nekada su imali stotinak, a danas 3.000 kvadratnih metara pod plastenicima. Učili su i ulagali u opremu.

"Kupovali navodnjavanja, stolove, grejanje, uvodili da bi dostigli taj nivo da osavremenimo tehnologiju proizvodnju cveća", kaže Dejan Tošić, proizvođač cveća iz Čumića.

Danas su Tošići veliki proizvođači sa oko pola miliona saksija cvetnica godišnje. I dalje ulažu u nove plastenike, šire asortiman i podižu kvalitet.

"Ako imaš dobar kvalitet cveća imaš i prodaju. To je najbitnije i nema brze zarade u ovom poslu. Ulaže se u zemlju, seme, prihrana, mnogo skrivenih troškova", ističe Dragica Tošić.

Strpljivim radom, a pre svega kvalitetom, vredni Čumićanci izborili su se za mesto na tržištu. Njihovo cveće krasi trgove i parkove širom Srbije, a dobar glas, daleko se čuje.

"Uglavnom mnogo prodajemo kući na malo. Čak iz Beograda, iz Grocke imamo kupce sa svih strana", kaže Dejan Tošić, proizvođač cveća iz Čumića.

Sa evropskim standardima u proizvodnji, Tošići bi, kažu, mogli i više kada bi cvećarstvo imalo status posebne grane poljoprivrede u Srbiji.

"Umnogome su uskraćeni, a pogotovo za korišćenje takozvanih Evropskih fondova, jer jednostavno oni nisu prepoznatljivi u tim projektima", navodi Lidija Vulović, iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe Kragujevac.

Jača institucionalna podrška doprinela bi modernizaciji i povećanju proizvodnje, za koju Srbija ima odlične klimatske uslove. Tako bi i cvećarstvo od "velikog razvojnog potencijala", kako se godinama o njemu govori, postalo profitabilna proizvodna grana.

Izvor: rts.rs