InfoFoto: srbija.gov.rs i InfoKG

IZJZ sprovodi istraživanje o kvalitetu života LGBT populacije, potpisan Sporazum o saradnji sa resornim ministarstvom

Autor: InfoKG
09:30 | Ponedeljak, 26 02 2024

U Vladi Republike Srbije potpisan je Sporazum o saradnji između kragujevačkog Instituta za javno zdravlje i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u cilju zajedničkog delovanja na unapređenju stanja ljudskih prava, kao i prevenciji i zaštiti od diskriminacije u lokalnoj zajednici. Dokumentom je predviđen niz aktivnosti, a između ostalog, IZJZ će u toku ove godine sprovesti istraživanje o kvalitetu života LGBT populacije.

Sporazum su potpisali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac Nebojša Ranković

Saradnja će se ogledati u razmeni ideja, znanja, iskustva i dobre prakse u svim oblastima, a naročito u oblasti zaštite ljudskih prava, svih dimenzija zdravlja, kao i borbe protiv diskriminacije. U tom kontekstu, Sporazum predstavlja podršku istraživanju o kvalitetu života LGBT osoba koje sprovodi Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Žigmanov je istakao da je saradnja sa institucijama u gradovima i opštinama, mestima gde ljudi žive i ostvaruju svoja prava, od izuzetnog značaja i ima za cilj unapređenje zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Ovakav pristup je, kako je objasnio, u skladu sa zakonom i preporukama tela Ujedinjenih nacija koje su date Srbiji u cilju unapređenja prava u oblasti mentalnog zdravlja.

Resorno ministarstvo posebnu pažnju posvećuje kulturi ljudskih prava i osetljivim društvenim grupama, među koje svakako spadaju LGBT osobe, podvukao je ministar i dodao da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Žigmanov je naglasio da afirmacija mentalnog zdravlja, kao suštinske vrednosti, unapređenje usluga i servisa, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda i destigmatizacija korisnika psihijatrijskih usluga, čini svet u kome živimo humanijim i po meri čoveka, kojem svi težimo.

Ranković je najavio da će istraživanje o kvalitetu života LGBT populacije biti sprovedeno u toku ove godine.