Info

Javni poziv za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 07 08 2022

U okviru projekta „Jačamo podršku preduzećima – radimo na održivom rastu MSP u Šumadiji i zapadnoj Srbiji“, raspisan je javni poziv za unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća kroz obezbeđivanje ekspertske podrške i nabavku opreme. 

Program finansira Evropska unija, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa EU PRO Plus, a sprovodi Biznis Inovacioni Centar Kragujevac, u partnerstvu sa Business Innovation Programs. 

U cilju unapređenja konkurentnosti i održivosti mikro, malih i srednjih preduzeća iz regiona Šumadije i zapadne Srbije, pravo učešća u javnom pozivu imaju sva mikro, mala i srednja preduzeća iz Šumadije i zapadne Srbije, bez obzira u kojoj oblasti posluju i koja su već prisutna na domaćem i/ili inostranom tržištu. 

Kroz komponentu 1 projektom će biti obezbeđena ekspertska podrška za unapređenje poslovanja u skladu sa potrebama pojedinačnog preduzeća u sledećim oblastima: marketing i brendiranje, dizajn proizvoda, pakovanja etiketa, razvoja novih proizvoda i usluga podizanja kvaliteta već postojećih proizvoda i usluga, upravljanje prodajom i uspostavljanje on-line prodavnica, upravljanje inovacijama u cilju razvoja i rasta biznisa, finansijske usluge u cilju pristupa izvorima finansiranja, digitalizacija poslovnih procesa, proizvodnje, prodaje i podrška razvoju E-trgovine. Predviđen broj preduzeća koja mogu biti podržana kroz ovu komponentu je od 10 do 15, a predviđeni broj ekspertskih sati po preduzeću (korisniku) je 35 iz jedne ili više oblasti podrške.

Komponenta 2 Javnog poziva odnosi se na nabavku nove opreme koja mora biti u skladu sa delatnošću privrednog subjekta i namenjena za profesionalnu upotrebu. Ukupna raspoloživa sredstva za nabavku opreme iznose 835.380 dinara, a maksimalni odobreni iznos bespovratnih sredstava po pojedinačnom preduzeću je 167.076 dinara bez uračunatog PDV-a. Predviđen broj preduzeća koja mogu biti podržana kroz ovu komponentu je od 5 do 7 mikro, malih i srednjih preduzeća. 

O kriterijumima za izbor preduzeća, načinu apliciranja i sve druge informacije o javnom pozivu mogu se naći na sajtu Biznis inovacionog centra.