InfoFoto: kragujevac.rs

Podrška malim preduzećima za nabavku opreme: Bespovratna sredstva od 500.000 do 5 MILIONA

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 23 06 2022

Privrednicima sa teritorije Šumadije i Pomoravlja koji se bave proizvodnom ili građevinskom delatnošću u organizaciji Regionalne agenicije za ekonomski razvoj predstavljen je Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme za 2022. godinu. Reč je o projektu koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku projekta Srbija i EU – Oprema za privredu. Projekat finansira EU, dodelom bespovratnih sredstava mikro i malim preduzećima i preduzetnicima.

Ove godine, zbog podrške EU koja je prepoznala značaj programa imamo najveći budžet u iznosu od  3,1 milijardu dinara od kojih je Ministarstvo privrede obezbedilo 1,9 milijardi dinara, a EU 11 miliona evra bespovratnih sredstava i tehničku podršku za sprovođenje projekta. Sredstva su namenjena za sufinansiranje nabavke proizvodne opreme i/ili mašina, transportno –manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje, delova, specijalizovanih alata za mašine, mašine i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje i građavinske mehanizacije. Ministarstvo privrede dodeljuje 25% bespovratnih sredstava, 70 % se dobija kredit ili lizing kod odabrane banke i pet posto je učešće privrednog subjekta. Minimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može dobiti je 500.000, a najveći pet miliona dinara”, rekla je Ankica Momčilović, rukovodilac grupe za sprovođenje programa finansijske podrške MSPP i stratešku analizu, Ministarstva privrede. 

Više informacija o programu i uslovima, preduzetnici mogu dobiti na portalu preduzetništvo.gov.rs.

Na prezentaciji programa, održanoj u BIC-u, član Gradskog veća za privredu, Radomir Erić podsetio je da Kragujevac ostvaruje suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni i 80 odsto proizvoda koji se izvoze su gotov proizvod, čime malo gradova u Srbiji mogu da se pohvale. 

Obzirom na takav razvojni trend grad Kragujevac je napravio Strategiju razvoja privrede sa akcentom na metalsku i IKT industriju, a u odnosu na ulaganja države u naš grad. Veliki je broj i privatnih kompanija koja se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, metalska privreda je prisutna usled  poslovanja Simensa, Škode, Alstoma, pa i Fiata jer imamo i dobar broj domaćih kompanija koje su nastale od preduzetničkih radnji malih kompanija. Svima nam je cilj da se preduzeća razviju jer više od 99 odsto malih, mikro, srednjih i preduzetnika čine privredu Srbije i više od 65 posto prihoda ostvaruju. Svaka uspešna privreda bazira se na malim, srednjim i mikro preduzećima a mi to želimo da podržimo”, rekao je Erić. 

Dodaje da Grad Kragujevac realizuje pilot program u vrednosti od 15 miliona dinara, kroz koji pomaže male i srednja preduzeća u metalskom i IKT sektoru kao prioritetnim granama. 

Grad je upoznat sa problemima sa kojima se susreću preduzetnici koji posluju na teritoriji Kragujevca, ali je važna sinergija kako bismo ih zajedno prevazišli,  unapredili privredni ambijent, a preduzeća razvila”, zaključio je Erić.

O pojednostavljenoj proceduri za podnošenje zahteva za učešće u programu govorila je Milica Čukarić, menadžer projekta iz oblasti privrede i preduzetništva REDASP.  

Privrednici dokumentaciju  dostavljaju ekspozituri jednoj od šest ponuđenih banaka ili dve lizing kuće, lično ili elektronskim putem, a sva ostala dokumentacija  komisiji se dostavlja preko aplikacije informacionog sistema Ministarstva privrede. Oprema je oslobođena obaveze plaćanja PDV i carine, glavno sredstvo obezbeđenja za kredit kod banke je zaloga na opremi, bez hipoteke”, rekla je Milica Čukarić.

Inače, kroz ovaj program koji se u kontinuitetu sprovodi od 2015. godine podržano je preko 2.500 privrednih subjekata. Značaj programa podrške privrednim subjektima koji žele da investiraju u novu proizvodnu opremu i građevinsku mehanizaciju, ove godine prepoznala je i EU.