InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Još jedna generacija kragujevačkih učenika boravila u Rumuniji

Autor: InfoKG
14:35 | Ponedeljak, 31 07 2023

Grupa najboljih učenika kragujevačkih osnovnih škola boravila je u Piteštiju i na Crnom moru, u okviru tradicionalne letnje razmene učenika dva pobratimska grada, Kragujevca i Piteštija. Za njih je organizovan prijem u Skupštini grada.  

Učenici iz Kragujevca su boravili pet dana u Piteštiju gde su posetili više kulturno-istorijskih znamenitosti grada i okoline, a isto toliko dana su uživali na Crnom moru, u mestu Vama Veke. Pored prilike da se bliže upoznaju sa kulturom i običajima druge zemlje deca su na ovom putovanju stekla nove prijatelje i iskustva. 

Pre povratka za Kragujevac, u cilju međusobnog upoznavanja i razmene utisaka, gradonačelnik Piteštija je organizovao prijem i susret učesnika razmene naša dva grada. Sada kada su se vratili u Kragujevac iz Piteštija, za najbolje osnovce organizovan je prijem u Skupštini grada. 

Ova izuzetno značajna saradnja koja traje preko pedeset godina pre svega je zasnovana na prijateljstvu između škola i razmeni učenika. Za ovih pet decenija svake godine šaljemo različite delegacije na razne manifestacije u Pitešti, kao i oni kod nas, ali najjača delegacija koju šaljemo jednom godišnje jeste delegacija najboljih osnovaca grada Kragujevca. Drago mi što čujem da su naši učenici bili lepo ugošćeni, kao i da su deca iz Rumunije prezadovoljna i da su se lepo provela u našem gradu i našoj zemlji“, iskazao je zadovoljstvo član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Izrazio je nadu da će se saradnja iz Kragujevca i Piteštija nastaviti na istom kvalitativnom nivou.