Info

Kako da nađete posao u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
13:52 | Utorak, 08 12 2015

U Kragujevcu ima oko 6.000 privrednih subjekata i 22.000 nezaposlenih. Razlog što ne možete da se zaposlite možda je loš pristup u traženju posla. U ovom tekstu možete da pročitate praktične savete kako da pronađete pravi posao za vas.

Priručnik pod nazivom "Život je lep - uputstvo za upotrebu - kako do posla" naše sugrađanske Snežane Ivanović nedavno je izašao iz štampe i čitaocima bi trebalo da pomogne da lakše pronađu i zadrže posao. Namera autorke je da pomogne nezaposlenima da pronađu posao, ali ne bilo kakav, već onaj koji će im pružiti zadovoljstvo i ispunjenost, uz, naravno, finansijsku dobit.

nemogućeKnjiga je utemeljena na činjenicama, primerima iz neposrednog okruženja, a autorka je na ideju došla upravo iz razgovora sa vlasnicima i direktorima malih i srednjih preduzeća koji su u stalnoj potrazi za kvalitetnom radnom snagom. Kao deo tima "Edukativno marketinškog centra" Ivanović je često bila u prilici da čuje da poslodavci ne samo da konstantno traže radnike, već su spremni da za pravog zaposlenog i otvore novo radno mesto. Najpre je pokrenula seminar na kome je moderator, a ispostavilo se da su doslovno svi polaznici za najviše dve nedelje pronašli posao! Na osnovu toga nastala je i ova knjiga.

"Osluškujući i jednu i drugu stranu došla sam do zaključka da poslodavci i potencijalni radnici samo govore različitim jezikom, a zapravo imaju isti cilj. Knjiga razbija sve dosadašnje koncepte traženja posla i postavlja u centar pojedinca, njegove afinitete i želje i motiviše ga da najpre pronađe sebe, pa tek onda odgovarajući posao. Samo ako radimo ono što volimo davaćemo svoj maksimum, najbolje od sebe, što je preduslov za uspeh i sreću u životu", objašnjava Ivanović.

Najčešća greška nezaposlenih je vezana za pisanje CV-ja. Pišu se prenatrpane biografije, a poslodavci dobijaju gomilu identičnih CV-ja. Pre nego što počnete da pišete biografiju prvo treba dobro da upoznate sebe, šta su zaista vaše odobine i sposobnosti, pa tek onda da podatke stavljate u biografiju. Takođe, autorka savetuje da se u CV pišu samo one osobine i kvalifikacije koje su neophodne za konkretan posao, pa biografija ne bi trebalo da bude ista za svako radno mesto. Njome treba da se predstavimo poželjnim baš za taj posao za koji konkurišemo. Dosta dobar rezultat postiže se čak i kada ste dovoljno hrabri da pošaljete CV i onde gde nije raspisan konkurs za novo radno mesto.

Ključno je pronaći posao i poslodavca koji nam odgovara, a ne raditi kod bilo koga i bilo šta. Ako dolazite na posao samo da biste primili platu nećete biti zadovoljni i produktivni, a poslodavac će gubiti živce sa takvim radnikom. Takođe, greška je u mišljenju da ne možemo da se zapslimo u određenoj oblasti ako za nju nemamo diplomu. Postoje obuke, doškolovanje, prekvalifikacije, volontiranje, a najvažniji je lični afinitet. Takođe, mnogi poslovi podrazumevaju rad pod pritiskom, a ako na to nismo spremni, za takav posao ne treba ni da konkurišemo.

Najčešća primedba mladih na eventualne poslodavce je da oni traže radno iskustvo, a oni koji su tek završili školovanje nemaju gde da ga steknu. Smatra da je najvažniji entuzijazam koji imaju mladi, a koji nemaju stariji radnici, ističući da svaka starosna dob ima svoju prednost. Uvek ima manjih firmi koje su spremne da prime mlade da kod njih "peku" znanje, ako oni pokažu vrednoću, želju i energiju. "Nema loših godina, samo lošeg pristupa našem shvatanju da ne vredimo", kaže Snežana. U knjizi se potencira da "ne" ne postoji i da ništa nije nemoguće. "Ako postoji samo jedna osoba koja je u nečemu uspela, onda možemo i mi. Ne je samo izgovor", kaže autorka.  

Kada posao već dobijete, treba da se trudite više od onog što se od vas očekuje, a poslodavac će to sigurno primetiti i nagraditi vas. Nedopustivi su odsustvo motivacije, rad samo da bi se dočekala plata, neljubaznost sa klijentima, svađe na poslu, aljkavost. Među stvarima koje najviše smetaju poslodavcima su kašnjenje na posao.

Najviše radnih mesta ima u prodaji, a zanimanje koje daje odlične rezultate, a malo je poželjno je komercijaliste na terenu. S jedne strane rad na procenat nije popularan među radnicima, ali s druge, ako imate fiksnu platu nikada nećete biti motivisani kao kada zarada zavisi isključivo od učinka.

Snežana Ivanović uskoro će na portalu InfoKG pisati kolumnu na ovu temu.