InfoFoto: Ilustracija

Sindikalci: Zapošljavanje preko agencija kriminalno, udvorištvo vlasti, radnik jeftin i bez zaštite

Autor: Jovana Mladenović
16:31 | Četvrtak, 15 06 2017

Procenjuje se da u Srbiji ima od 50.000 do 100.000 radnika angažovanih preko ugovora sa agencijama koje ustupaju radnike drugim poslodavcima na određeno vreme, što je za sindikat nezakonito, rečeno je u Kragujevcu na tribini pod nazivom "Radništvo na lizing - legalizacija eksploatacije". Sindikalci smatraju da je ovaj vid zapošljavanja "udvorištvo" vlasti u cilju stvaranja ambijenta za strane kompanije i jeftinu radnu snagu.

Prema rečima predsednika Samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslava Ristića, najveći primeri takvog zapošljavanja su "Pošta", "Elektrodistribucija" i NIS, gde ni jedan radnik nije direktno uposlen, već 2.000 mladih radi preko agencija za minimalnu zaradu. Sindikalci smatraju da je ovaj vid zapošljavanja "udvorištvo" vlasti u cilju stvaranja ambijenta za strane kompanije i jeftinu radnu snagu.

"Privremeni rad preko agencija poništava radno zakonodavstvo i derogira radni odnos na neodređeno vreme i ako broj tako zaposlenih radnika ne bude ograničen, poslodavci u Srbiji više neće hteti nikoga da zaposle na neodređeno vreme. Radnici će tako ostati nezaštićeni, a neko ostvaruje ekstra profit", ocenio je Ristić.

Sindikati su protiv zapošljavanja preko agencija, ali pošto se Srbija obavezala da to uvede u svoje zakonodavstvo do 2024. godine prihvatanjem Konvencije 181. Međunarodne organizacije rada, onda su sindikati prihvatili da pregovaraju o izradi nacrta zakona o radu preko agencija.

Sindikat traži da se u zakon uvedu ograničenja i da radnici koji se tako angažuju budu skuplji za poslodavce.

Predsednik Samostalnog sindikata kod Fiatovog kooperanta "Manjeti Mareli" u Kragujevcu Aleksandar Korać ukazao je na probleme radnika angažovanih preko agencija, uz ocenu da su oni kao robovi.

Agencije izbegavaju da ih zaposle na neodređeno vreme tako što po isteku ugovora na određeno vreme, zaključuju nove ali preko svojih drugih filijala, opet na odredjeno vreme, zatim zarade tako angažovanih ne prate povećanja plate ostalim radnicima, a retko kada se poštuje njihov prekovremeni rad. "Kada je ugašena treća smena u "Fijatu", ostali smo bez radnika koji su bili zaposleni preko agencije "Adeco", od njih 30 je ostalo samo šest. Dobili su mnogo manje otpremnine u odnosu na radnike u "Fiatu", rekao je Korać.

Predstavnik udruženja "Crvena inicijativa" iz Kragujevca Milan Petrović je rekao da se za praksu agencija može reći da je kriminalna, da one krše zakon ili ga zaobilaze. "Po zakonu, svaki radnik koji je radio godinu dana mora da bude prijavljen za stalno, a agencije to izbegavaju na razne načine", rekao je Petrović.

Deo teksta preuzet sa: BLIC