InfoFoto: pexels.com

Kako nadležni pravdaju POSKUPLJENJE VODE u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 02 08 2022

U septembru računi za utrošenu vodu u Kragujevcu biće uvećani za 20 odsto. Povećanje cene vode uslovljeno je rastom cena energenata, električne energije, hemikalija i materijala za održavanje. Poskupljenje od 20 odsto samo je polovina od potrebnog povećanja za koje je JKP "Vodovod" tražilo saglasnost od svog osnivača, navodi se iz Gradske uprave.

Reakcije na ovu odluku izazvale su, očekivano, negodovanje sugrađana, a iz Gradske uprave navode podatak koji ih sigurno neće utešiti.

- Odlukom Gradskog veća u Leskovcu od 25. jula, voda za domaćinstva skuplja za 61,2 posto sa PDV–om.

- Cene naših usluga formiraju se tako da one samo pokrivaju troškove koji nastaju u toku procesa proizvodnje i distribucije higijenski ispravne vode, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda. Konkretno povećanje cena vode uslovljeno je rastom cena energenata. U periodu od decembra 2020. godine do danas cene goriva su porasle u proseku 70 odsto, hemikalija za 40 procenata, materijala i delova za održavanje i izradu vodovodne i kanalizacione mreže 60 odsto, a cena električne energije počev od 1. avgusta je za 40 posto veća od dosadašnje, kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojša Jakovljević. 

Prema zvaničnim podacima KOMDEL–a iz aprila 2022. godine cena vode za stanovništvo u Kragujevcu iznosi 49,48 dinara/m3, dok je cena u Beogradu 54,05 dinara/m3 , Novom Sadu 54,57 dinara/m3 , Nišu 57,20 dinara/m3 , što znači da je cena vode u Kragujevcu za 9 posto niža od gradova slične veličine u Republici Srbiji. Prema istim podacima cena vode u Kragujevcu za 77,66 procenata niža je u odnosu na najvišu cenu u Republici Srbiji, navode nadležni.

Trenutno građani Kragujevca plaćaju 82,66 dinara/m3 naknadu za vodu, fekalnu kanalizaciju i prečišćavanje otpadnih voda, pa se po tom osnovu cene između Kragujevca i Beograda ne mogu porediti, jer građani Beograda ne plaćaju naknadu za prečišćavanje otpadnih voda već samo naknadu za vodu i kanalizaciju.

Pored toga, građani i privreda grada Kragujevca i opština Batočina i Knić, duguju JKP „Vodovod i kanalizacija“ 1,1 milijardu dinara, od čega domaćinstva 885, a privreda 232 miliona dinara. To znači da je Vodovod 16 meseci svim potrošačima isporučivao vodu bez dinara naplate. Nedostajuća sredstava obezbeđena su kreditnim zaduženjem u iznosu od 200 miliona dinara za izmirenje dospelih obaveza prema dobavljačima, kao i za održavanje tekuće likvidnosti preduzeća.