Info

Kampanja "365 dana bez duvana"

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 01 02 2021

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima održana je konferencija za medije na kojoj su predstavnici zdravstvenih ustanova govorili na temu štetnosti cigareta i duvanskog dima za pušača i okolinu. Moto kampanje borbe protiv pušenja za ovu godinu je "365 dana bez duvana".

Na taj način još jednom su skrenuli pažnju javnosti i upozorili na štetnost duvana i duvanskog dima, s posebnim osvrtom na decu i mlade. 

U svim okolnostima pa i epidemiji borba protiv bolesti zavisnosti od pušenja i štetnosti duvanskog dima na pušača i okolinu ne prestaje, poručili su učesnici konferencije. 

Moto kampanje borbe protiv pušenja za ovu godinu je "365 dana bez duvana". Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca realizovaće je Institut za javno zdravlje u partnerstvu sa zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, ne samo aktuelnog datuma, već tokom čitave godine. Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje, Savetovalište za odvikavanje od pušenja organizovaće radionice i edukacije u zdravstvenim, školskim i predškolskim ustanovama.

Podaci ukazuju na to da svaki drugi muškarac, svaka treća žena i sedmi tinejdžer puše. U Srbiji ima oko tri miliona pušača, što nas u odnosu na ukupan broj stanovnika stavlja na drugo mesto u Evropi i osmo u svetu. U Srbiji se za cigarete dnevno potroši godišnji budžet Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U Srbiji godišnje umre oko 16 hiljada ljudi za čiju smrt je razlog neposredno pušenje, u svetu je ta brojka od šest do osam miliona.