InfoFoto: kragujevac.rs

Svaka cigareta smeta: Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima u Tržnici na Aerodromu

Autor: InfoKG
15:30 | Sreda, 01 02 2023

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, pod sloganom “Svaka cigareta smeta”, u Tržnici na Aerodromu organizovao je testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, merenje krvnog pritiska, deljenje zdravstveno vaspitnog materijala i razgovor sa sugrađanima.

Pušenje je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema za koji je SZO još 2005. godine potpisala Konvenciju, a Srbija ratifikovala 2006. Na nacionalnom nivou 2010. godine donet je zakon o zabrani pušenja na javnim mestima bez nulte tolerancije, odnosno apsolutne zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Paket efikasnih mera, SZO je još 2008. godine donela među kojima zabrana reklamiranja, sponzorstva i promocije duvanskih proizvoda, cene cigareta i duvanskih proizvoda. Pušenje se svrstava u jednu od bolesti zavisnosti, a Srbija je u samom vrhu evropskih i svetskih zemalja po broju pušača. Zabrinjavajuć je broj žena koji se iz godine u godinu uvećava. Prema istraživanjima Instituta Batut postoji pomak u smanjenju konzumiranja duvana kada su mladi u pitanju i to je ono što je dobro. U svetu je oko 1,2 milijarde pušača i oko 6 miliona ljudi na godišnjem nivou premine od bolesti koje su uzrokovane ili su posledica upotrebe duvana. Pušenje je i veliki socio-ekonomski problem jer upravo najsiromašniji su, prema istraživanju, konzumenti cigareta. Kampanje na svetskom i nacionalnom nivou predstavljaju borbe protiv pušenja ali svakoga dana ih treba sprovoditi naročito među mladima, ženama i vulnerabilnim kategorijama stanovništva. Grad Kragujevac ima izuzetne saradnike i mi zajednički sprovodimo te kampanje”, podsetila je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

U saradnji sa mnogobrojnim partnerima, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, organizacijama i udruženjima, Institut za javno zdravlje, ne sprovodi kampanje borbe protiv duvanskog dima i nikotinske zavisnosti, samo prema datumima iz kalendara javnog zdravlja, već svakodnevno aktivnostima, preventivnim pregledima i edukacijama.

Trudimo se da sugrađanima približimo i po ko zna koji put skrenemo pažnju na to koliko je opasno biti pušač i šta sve sadrži duvanski dim. ”Svaka cigareta smeta” je slogan ovogodišnje kampanje i u okviru aktivnosti testiramo pušače ukoliko žele da znaju na kom su nivou nikotinske zavisnosti, pored testa da li je reč o ritualima ili realnoj potrebi i kako mogu sebi da pomognu. U periodu pre kovida postignuti su zadovoljavajući rezultati, odnosno 35 do 37 procenata odviknutih pušača bez ikakvih medikamenata, a sa njima su još i bolji rezultati. Nadamo se da ćemo nastaviti u tom trendu”, kaže koordinator Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Centru za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Miloš Radosavljević. 

Akciju su organizovali Institut za javno zdravlje u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, Apotekom, Medicinskom školom, GO Crvenog krsta, Knjaževsko-srpskim teatrom, Udruženjem za borbu protiv dijabetesa, JKP Šumadijom, pod pokroviteljstvom grada.