InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kisić: Kragujevcu blizu 15 MILIONA za zamenu stolarije u “Švrći” i nabavku opreme za Dom zdravlja

Autor: InfoKG
18:00 | Ponedeljak, 03 07 2023

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelio je Kragujevcu blizu 15 miliona dinara za obnovu stolarije u vrtiću Švrća i nabavku dva kolposkopa, ultrazvučnog i CTG aparata i tri mikroskopa za citologiju za Službu za zdravstvenu zaštitu žena kragujevačkog Doma zdravlja.  

Kragujevac je jedna od 52 lokalne samouprave koja je dobila sredstva za unapređenje mera populacione politike preko Ministarstva za  brigu o porodici i demografiju. Tim povodom ministarka Darija Kisić danas je posetila jaslice “Švrća“ Predškolska ustanova “Đurđevdan“ gde će biti zamenjena kompletna stolarija i Dom zdravlja Kragujevac.

Kragujevac je grad koji je primer odlične prakse, podrške porodicama, naročito porodicama sa decom, grad čije su mere populacione politike na najvišem nivou, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je tu da zajedničkim aktivnostima uradimo sve kako bismo poboljšali demografsku sliku u našoj zemlji. Kragujevac je jedan od 52 lokalne samouprave koja je dobila sredstva iz našeg ministarstva. Ukupna sredstva koja su raspoređena za mere populacione politike su 400 miliona dinara. Kragujevac je dobio nešto manje od 15 miliona dinara i ova sredstva će da budu usmerena na zamenu stolarije u jaslicama „Švrća“, dok će deo sredstava biti usmeren ka Domu zdravlja i merama koje su usmerene ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena“, kazala je Kisić.

Prema rečima gradonačelnika Nikole Dašića Kraujevac ima dugoročnu saradnju i podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju na čelu sa Darijom Kisić. 

Zajedno pronalazimo sve moguće načine da uložimo u razvoj i podršku deci i roditeljstvu. Grad subvencioniše boravak dece sa 80% od tržišne cene u privatnim vrtićima. Ove godine gradimo jedan vrtić u Erdeču kapaciteta 270 mesta, još jedan je u planu kapaciteta 120 mesta, subvencionišemo gradski prevoz za sve učenike sa oko 700 miliona dinara, finansiramo vantelesnu oplodnju itd. Činimo sve što je u našoj moći da bi nas bilo više, da sačuvamo i pomognemo porodicama“, kazao je Dašić.

Ranije je najavljeno da će sredstva koja je Kragujevac dobio od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju biti potrošena za obnovu stolarije u vrtiću Švrća i nabavku dva kolposkopa, ultrazvučnog i CTG aparata i tri mikroskopa za citologiju za Službu za zdravstvenu zaštitu žena kragujevačkog Doma zdravlja.