InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sredstvima Ministarstva za brigu o porodici i Grada Kragujevca nabavljena medicinska oprema za Dom zdravlja, renoviran i vrtić "Švrća"

Autor: InfoKG
16:22 | Četvrtak, 14 12 2023

Zajedničkim aktivnostima Ministarstva za brigu o porodici i demografiji i Grada Kragujevca, realizovan je projekat kojim je nabavljena medicinska oprema za Dom zdravlja, ali je deo novca izdvojen i za renoviranje vrtića „Švrća“ Predškolske ustanove „Đurđevdan“.

- Projektna aktivnost Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i grada Kragujevca za koji smo izdvojili 14.747 miliona dinara je kompletno realizovan. Zajedničkim projektom opremili smo Dom zdravlja Kragujevac najsavremenijom opremom sa ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja, a deo novca je izdvojen za renoviranje vrtića „Švrća“. U saradnji sa državom, grad Kragujevac ulaže u pronalitetne mere, a kao pokazatelj je i povećan broj trudnica kojih je, za razliku od prošle godine, 500 više, rekla je ministarka Darija Kisić danas u Kragujevcu.

Novom opremom biće unapređen rad ginekologije i laboratorije Doma zdravlja Kragujevac i energetska efikasnost vrtića „Švrća“. 

Nabavljen je 4D ultrazvučni aparat najnovije generacije čija je vrednost oko šest miliona dinara, zatim dva kolposkopa, kardiotokograf i četiri mikroskopa za centralnu citološku laboratoriju za skrining na karcinom grlića materice za sve žene u šumadijskom i pomoravskom okrugu.

Uslovi u kojima borave mališani uzrasta od šest do 24 meseca u vrtiću "Švrća" nakon renoviranja u potpunosti su adekvatni. Vrtić nije renoviran od kada je napravljen 1963. godine, a u njemu trenutno boravi 30 dece jaslenog uzrasta.