Info

Ko vlada gradom na Lepenici?

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 10 09 2020

U Kragujevcu je 20 gradskih funkcionera nakon dva i po meseca od održavanja lokalnih izbora selo u svoje fotelje u zgradi Gradske uprave. Reč je o gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada, njihovim zamenicima, članovima Gradskog veća i pomoćnicima prvog čoveka Kragujevca. Ostalo je još da gradonačelnik zvanično saopšti ko su mu pomoćnici, kao i koga je imenovao za savetnike. Vladajuće većina na čelu sa Srpskom naprednom strankom kritike na rad može da očekuje od 15 opozicionih odbornika, ali i od par političkih organizacija, koje nisu u lokalnom parlamentu.  

U Kragujevcu je na vlasti Srpska napredna stranka, a koalicioni partneri su joj Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Udruženje “300 Kragujevčana“ i Pokret “Volim selo svoje“, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Građanski pokret “Kragujevačka priča i tolerancija”, kao i šest odbornika koji su iz opozicione Zajedno za Šumadiju prebegli u vladajući tabor. Opoziciju na lokalu čine Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obonove, kao i Grupa građana Alternativa.   

Međutim, od ovih sedam političkih organizacija koje su prešle cenzus na lokalnim izborima formirano je čak 12 odborničkih grupa, koje sa ukupno 87 odbornika čine Skupštinu grada, a samo su tri opozicione. 

Naime, odborničke grupe koje podržavaju vladajuću većinu, koju predvodi Srpska napredna stranka, su Pokret obnove Kraljevine Srbije, Građanski pokret Kragujevačka priča i tolerancija, kao manjinska lista, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratksa partija Srbije, Jaka Srbija i Nova Šumadija, koju čine odbornici koji su nakon izbora napustili ZZŠ. 

Sa druge strane, opozicione odborničke grupe su “Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija”, Srpski pokret obnove i Alternativa.

Kako se od sedam lista koje su prešle cenzus na lokalnim izborima došlo do 12 odborničkih grupa? 

Pod okriljem SNS-a na izborima su nastupili Socijaldemokratska partija Srbije i manjinska stranka Jaka Srbija, pa su zahvaljujući tome i ušli u vlast, a potom oformili zasebne odborničke grupe. Uz to, nakon izbora je i šest odbornika napustilo Zajedno za Šumadiju i oni su formirali grupu u lokalnom parlamentu “Nova Šumadija”, deo kolača u vlasti dobili su SPS, JS, 300 Kragujevčana, POKS i Kragujevačka priča i tolerancija, kao manjinska lista, koja je zahvaljujući tome izbegla obavezujući cenzus na lokalnim izborima. Tako da većinu u lokalnom parlamentu čini 9 odborničkih lista. 

Opozicione odborničke grupe u lokalnom parlamentu su Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obonove, koji su na izborina nastupili u koaliciji “Svi na ovu stranu”, pa su na kraju oformili dve zasebe odborničke grupe, a tu je i Alternativa. 

Kada se sve sabere i oduzme, većinu sada čine 72 odbornika, a u opoziciji je njih 15.   

Osim 15 opozicionih odbornika, da li u Kragujevcu ima još nekih stranaka i organizacija koje će kritikovati gradsku vlast, a da nisu učestvovale na izborima ili prešle cenzus, pa samim tim nisu ni ušle u lokalni parlament?

Takvih političkih organizacija ima u Kragujevcu, a shodno dosadašnjem oglašavanju u javnosti vladajuća većina kritike može očekivati najviše od gradskih odbora Narodne stranke i Stranke slobode i pravde.  

Kada je reč o raspodeli funkcija u vlasti, poznato je da je gradonačelnik Nikola Dašić (SNS), a njegov zamenik Ivica Momčilović (SPS), dok Skupštinom predsedavaju članovi SNS-a, a to su Miroslav Petrašnović i njegov zamenik Zoran Mladenović. 

U Gradskom veću su Nenad Stanišić zadužen za finansije (SNS), Vladimir Dobi za investicije i upravljanje projektima (SNS), Vladimir Maksimović za komunalne delatnosti (Jaka Srbija), Damjan Srejić za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada (SNS), Radomir Erić za privredu (SDPS) , Dušan Zeka Aleksić za obrazovanje (300 Kragujevčana), Gordana Damnjanović za zdravstvenu i socijalnu zaštitu (Pokret socijalista), Sanja Tucaković za lokalnu samoupravu (SNS), Miljan Bjeletić za kulturu (SNS), Predrag Stevović za sport (SNS) i Stefan Nikezić za unapređenje i zaštitu životne sredine (SPS). Opširnije ovde: SG: Dašić novi gradonačelnik, evo ko su njegov zamenik i članovi Gradskog veća.  

Tu su i pomoćnici gradonačelnika, kojih je ukupno pet, ali još uvek nisu svi zvanično predstavljeni. Na toj funkciji su Boris Kovačević zadužen za međunarodnu saradnju (Kragujevačka priča), Mirko Čikiriz za verske zajednice (POKS), Aleksandar Milošević za kapitalne investicije i saradnju sa Vladom (SNS), Zoran Rajović za nadzor nad investicijama u vanprivrednim delatnostima (SDPS) i Stefan Jovanović za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi (Jedinstvena Srbija). Opširnije ovde: Evo ko je sve u igri za poziciju pomoćnika gradonačelnika.

Prema nezvaničnim informacijama, gradonačelnik će imati i savetnike. Međutim, još uvek se ne zna koliko će ih biti i ko će na ta mesta biti postavljen. Nepoznanica je ni po kom osnovu bi oni bili postavljeni na ta mesta, s obzirom na to da u zakonu o lokalnoj samoupravi ne postoji funkcija savetnik gradonačelnika, pa će oni verovatno biti zaposleni u gradskoj upravi ili predsedavati određenim savetima.