Info

Koliko je trenutno kreditno ZADUŽEN Grad Kragujevac?

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Utorak, 18 04 2023

Kreditna zaduženost Grada trenutno iznosi 18,334 miliona evra. Kreditne obaveze (ukupna vrednost godišnjeg anuiteta) u tekućoj godini iznose 4,530 miliona evra. Sve se uredno isplaćuju, prema otplatnim planovima, rekli su za InfoKG iz Gradskog veća za finansije, dodajući da ne postoje planovi za nova zaduživanja.

- Grad Kragujevac je u periodu od 2015. do 2018. godine uzeo osam kredita sa ukupnim ugovorenim iznosom od 30,619 miliona evra. Od toga, sedam kredita je uzeto od poslovnih banaka i jedan od EBRD.

Struktura uzetih kredita po nameni je sledeća: 
- šest kredita, ukupne vrednosti 20,77 milina evra, uzeto je za finansiranje obaveza (zaostalih i tekućih) gradskih uprava i preduzeća čiji je osnivač Grad, kao i za refinansiranje ranije uzetih kredita; 
- dva kredita, ukupne vrednosti 9,849 miliona evra, uzeta su za investiciona ulaganja.

U aktuelnom mandatu gradske vlasti, ističe Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije, nije bilo novih kreditnih zaduživanja. Sve kreditne obaveze se uredno i blagovremeno servisiraju i ne postoje planovi za uzimanje novih kredita.

Do danas je po navedenim kreditnim obavezama ukupno otplaćeno 20,746 miliona evra, i to 14,573 miliona evra otplaćene glavnice duga i 6,173 miliona evra otplaćenih kamata.

Kreditna zaduženost grada trenutno iznosi 18,334 miliona evra, od čega 16,152 po osnovu glavnice duga, a 2,182 miliona evra po osnovu kamate. 

Kreditne obaveze (ukupna vrednost godišnjeg anuiteta) u tekućoj godini iznose 4,530 miliona evra, i to 3,762 miliona evra po osnovu glavnice duga, a 0,768 miliona evra po osnovu kamate, za šta je budžetom grada izdvojeno dovoljno sredstava, navodi Stanišić.

Sve kreditne obaveze se i ovoj godini uredno isplaćuju, prema otplatnim planovima. 

"Zahvaljujući značajnom povećanju likvidnosti budžeta ostvarenoj u prethodne dve godine, sve obaveze grada (ne samo kreditne) se blagovremeno i u celosti plaćuju i nema potrebe za uzimanjem kredita za tekuću likvidnost, kaže naš sagovornik.

Kako navodi, "urednim izmirivanjem kreditnih obaveza, a bez stvaranja novih obaveza, ukupna kreditna zaduženost grada je u dosadašnjem mandatu aktuelne gradske vlasti smanjena za oko 6 miliona evra, dok je istovremeno smanjeno i učešće kreditne zaduženosti u tekućim prihodima budžeta grada, sa 48 odsto u 2020. godini, na aktuelnih 26odsto u tekućoj godini".