InfoFoto: Arhiva InfoKG

JKP Šumadija uzima kredit od MILION € ZA TRŽNICU - da li bi trebalo da plaćaju svi Kragujevčani ili SNS pita opozicija

Autor: InfoKG
15:21 | Petak, 11 08 2023

JKP Šumadija će, za potrebe nastavka rekonstukcije Tržnice, a na osnovu saglasnosti koju je na današnjoj sednici dala većina u Skupštini grada, uzeti kredit od milion evra. Kragujevačka opozicija protivi se ovom zaduživanju, odnosno tome da svi Kragujevčani finansiraju završetak radova, a ne oni koji su odgovorni. 

Kredit će biti uzet kod OTP banke, na period od 36 meseci, sa periodom raspoloživosti od tri meseca od datuma Ugovora. Period otplate je 33 meseca, sa godišnjom kamtnom stopom tri meseca euribor +3,4 odsto. Troškovi obrade kredita iznose 0,25 procenata od ukupnog iznosa. 

Predlagač naglašava da nije reč o novom kreditu, već da je prethodna banka odustala od kreditiranja, te da ovaj kredit ne uvećeva vrednost investicije.

- Nakon odobrenja za uzimanje kredita, preduzeće JKP Šumadija neće imati veću kreditnu zaduženost od one u januaru ove godine, rekao je Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“, objasnivši da je ovo preduzeće imalo depozitni kredit u saradnji sa Adiko bankom, koja nije nastavila da ih prati u poslovanju. Ovde nije reč o novom zaduživanju za investiciju već u istom iznosu jedan kredit nadomešćujemo drugim. Vrednost kredita koji je utrošen za investiciju je onoliki koliko su i plaćeni dosadašnji radovi. Kredit koji uzimamo kod OTP banke je povoljan, ove godine nećemo imati troškove otplate kredite a banka nije tražila obezbeđenje kredita putem hipoteke, obrazložio je odluku Vujnović. Druga odluka odnosi se na uvećanje vrednosti investicije za izgradnju i rekonstrukciji kompleksa centralne pijace, ali ne po projektu iz 2020. godine. Naime, taj projekat je imao puno izmena i pozicija i dopuna sa dodatnim pozicijama koje nisu bile predviđene, kazao je on, i kao jedan od primera naveo nedostatak projekta rekonstrukcije fasade, tako da je to sada jedan potpuno nov projekat i jedan od razloga povećanja investicije, Drugi razlog povećanja investicije je povećanje cene i otežano snabdevanje na tržištu materijala uslovljeno prošlogodišnjom krizom. Republički zavod za veštačenje svojom analizom je dao mišljenje da je bilo propusta u idejnom rešenju projekta i tehničkoj kontrole, a kao predstavnik investitora, poručio je Vujnović najvažnije je da smo uočili problem, ispravili greške i nastavljamo sa radom.

Vladajuća struktura, očekivano, branila je ovu odluku, obećavši da će Tržnica sigurno biti završena, a opozicija se protivila uzimanju kredita.

Nikola Nešić, narodni poslanik i odbornik Zajedno, konstatovo je da završetak radova treba, zbog svojih nesposobnih kadrova, da finansira Srpska napredna stranka, a ne svi Kragujevčani iz kredita:

"Danas govorimo o novom kreditu za rekonstrukciju gradske Tržnice koja je napravljena 1929. godine i koja je izgrađena za godinu dana, a koja se rekonstruiše godinama. Ona je identitet svakog Kragujevčanina, objekat koje je kulturno-istorijsko dobro i lični pečat svakoga od nas.
 
Sada živimo u dobu kada sve zavisi od jednog TV obraćanja predsednika Republike koji je ljut na sebe jer je na Sretenje u Kragujevcu rekao za nedelju dana može da se završi papirologija, a od tada je prošlo pola godine. Tržnica je postala nacionalna tema, ali kao ogledalo nesposobnosti i to je poniženje za sve strukture koje su imale šansu da završe rekonstrukciju. Vučić je na ovaj način indirektno zakazao nadzorni odbor JKP Šumadija, uzeo kredit i zadužio Kragujevac, a mi se ništa ne pitamo, o tome treba da se zapitaju svi odbornici, zato što ste žmurili i ćutali i čekali da prođe vreme.

Nedostatak vizije je politički problem kao i nepoznavanje struktura unutar firmi koje su pod ingerencijom grada. Poveravanje posla mladom projektantu, opterećenog ugovorom o privremeno povremenim poslova je pogrešna odluka, ali nije on kriv jer Urbanizam nije dimenzionisan za projektovanje u ovom kapacitetu.

Drugi primer je i direkcija za planiranje i izgradu, poveren je posao osobi koja navršava svoj radni vek, ali i pored dugog staža, neadekvatnim za ovaj vid poslova. Ni on nije kriv, njemu je naređeno i zato su ove odluke političke.

Hipoteka na kulturno istorijski objekat, bez da se pita Zavod za zaštitu spomenika, je politička odluka. Zavod se nije pitao za to, a i pošto je saznao, nije se potrudio da se uključi u proces.

Gradonačelnik je podneo krivičnu prijavu u septembru 2021. godine, jula 2020. godine podneta je krivična prijava i od strane jedne političke stranke. Do dana današnjeg javnost ništa ne zna o tome, gde je sistem zakazao.

Zato danas uzimamo kredit kao posledicu lošeg sistemskog vođenja - 4,5 miliona evra koštaće nas rekontrukcija Tržnice! Taj novac je mogao da nam sačuva Apoteke još par godina čak i u ovim uslovima! Možda da popravimo neki trotoar i podsetimo sve naše sugrađane šta je to trotoar.

Osam puta su menjani ugovori sa podizvođačima, sedmi put se menja ukupan iznos radova.

Moj predlog rešenja je da dodatna sredstva ne budu opredeljena od strane građana Kragujevca niti Republike Srbije već isključivo od strane donosica odluka, po pitanju Tržnice nedvosminleno odgovornih, za kaznu, Srpske napredne Stranke!"

Dalibor Jekić, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac reagovao je sledećim saopštenjem:

"Kragujevčane će rekonstrukcija Tržnice koštati preko pola milijarde

Novim zaduženjem od 232 miliona dinara ukupna vrednost rekonstrukcije Tržnice će iznositi 525 miliona dinara. Vrednost rekonstrukcije je u odnosu na prvobitni iznos skoro duplirana, a Kragujevčani već skoro 1200 dana nemaju Tržnicu. Prodaja se obavlja u izuzetnim neuslovima, improvizovanim tezgama i ručnim frižiderima u ulicama pored Tržnice.  

Objekat gradske Tržnice je prvobitno trebalo da bude završen još u decembru 2020.godine, nakon toga su se rokovi stalno pomerali. Sve to je izazvalo veliko nezadovoljstvo kod Kragujevčana, a za Srpsku naprednu stranku noćna mora jer ne znaju kako da izađu iz problema u koji su upali. Zbog svega toga rejting SNS-a je u strmoglavom padu, te činjenice je postao svestan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je svoje saradnike u Kragujevcu nazvao nesposobnim ljudima. To da nisu dorasli funkcija koje obavljaju je svim Kragujevčanima odavno jasno, predsednik kasni sa donošenjem zaključka.

Ova rekonstrukcija pored toga što obara sve rekorde što se tiče broja dana izvođenja radova, obara i rekord u ceni po kojoj se radi. Novo zaduženje ima dva cilja, prvi cilj je pokušaj spasavanja rejtinga SNS-a u Kragujevcu, a drugi je ugradnja u cenu firme koja će dobiti posao na tenderu u vrednosti od 232 miliona dinara.

Nas iz Stranke slobode i pravde interesuje da li će neko da snosi odgovornost zbog toga što Kragujevčani nemaju tržnicu skoro 1200 dana. Grad Kragujevac nije preduzeo radnje za naplatu penala od firme Eurodomus zbog probijanja rokova završetka radova, a da li će čisto sumnjam jer je to firma koja je bliska vlasti. Ako vlast Srpske napredne stranke ne preduzima ništa da zaštiti interes grada, verujem da će to građani Kragujevca učiniti sledeće godine na lokalnim izborima i poslati ih u političku prošlost."