InfoFoto: Milan Nikić - Arhiva

KONAČNO se oglasio Stellantis o sudbini radnika i novom modelu

Autor: InfoKG
11:15 | Sreda, 25 05 2022

Grupacija Stellantis, čiji je deo i kompanija FCA Srbija, konačno se oglasila saopštenjem nakon mnogobrojnih dešavanja u kragujevačkoj fabrici, pa i protesta radnika. U nastavku pročitajte deo saopštenja o planovima za kragujevačku fabriku, sudbini radnika, ali i novom modelu na električni pogon. 

Na početku saopštenja iz Stellatisa je poručeno da je Jovica Jovanović imenovan za industrijskog direktora u Srbiji koji će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stellantis-a u Kragujevcu, saopšteno je iz ove kompanije. Opširnije ovde: Ovo je novi direktor fabrike automobila u Kragujevcu.

U saopštenju se navodi da će se novi kompaktni automobil, čije će ime tek biti objavljeno, proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L. Dodaju da fabrika, takođe, može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi.

Kako ćemo već u 2022. videti pokretanje aktivnosti za uspostavljanje proizvodne linije za novu platformu koja će biti pokrenuta 2024. godine, Stellantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika. Ovo će biti moguće pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Republike Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene. Plan transformacije takođe predviđa dvogodišnje premeštaje u druge Stellantis-ove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo, ili programe za napuštanje kompanije. Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Za samo jednu nedelju, 25% pozvanih zaposlenih izrazilo je interesovanje za rad u inostranstvu i više od 100 kolega već je prihvatilo rad u drugim Stellantis fabrikama u Evropi. Značajan broj radnih mesta u inostranstvu biće obezbeđen, a pojedinačni intervjui će se nastaviti tokom narednih dana”, saopšteno je iz Stellantisa.

Kako se navodi u saopštenju, ono je prvi korak u sprovođenju plana i zajedno sa zainteresovanim stranama u Srbiji, počevši od svojih zaposlenih, Stellantis je posvećen omogućavanju slobode kretanja građana i borbi protiv globalnog zagrevanja pomoću inovativnih, čistih, bezbednih i pristupačnih rešenja. Navode i da to zahteva sveobuhvatan tzv. 360° pristup, od upravljanja troškovima energije do podsticaja za podršku prelaska tržišta na električna vozila na baterije. Dodaju da će kombinacija ovih koraka staviti Srbiju i Evropu u čvrstu poziciju u okviru energetske tranzicije ka pristupačnoj i održivoj mobilnosti.