InfoFoto: kragujevac.rs

Konkurs za obuku testera za softver početkom jula

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 23 06 2022

Konkurs za kratki program obuke u okviru projekta “Kvalitetnim kadrom do kvalitetnog softvera”, Univerzitet u Kragujevcu će otvoriti početkom jula, a moći će da apliciraju mladi koji su završili srednje obrazovanje, aktivni i diplomirani studenti kragujevačkih fakulteta i mladi do 30 godina.

Reč je o projektu za koji je Grad Kragujevac od Ministarstva omladine i sporta dobio 2,8 miliona dinara, a realizovaće partnerski sa Univerzitetom uz podršku Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, IKT Klastera centralne Srbije i eKG InfoData Kragujevac.

Reč je o obuci koja će mladima omogućiti da steknu znanja i pomoći u budućem zaposlenju. Prema nekim podacima, uvideli smo da je velika je potražnja za profilom tester softvera i siguran sam da će obuka biti dobra odstupnica. Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti sa kvalitetnim IT projektima jer u tome imamo pouzdanog partnera, a u cilju unapređenja zapošljivosti i zaposlenosti mladih razvijenjem usluga i mehanizama kroz međusektorsku saradnju”, rekao je pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefan Jovanović.

Procenjuje se da na tržištu centralne Srbije i Kragujevca nedostaje preko 300 softver testera, a u celoj zemlji preko 2.000. 

Testiranje softvera je disciplina koja zahteva osnovno znanje i usko stručne stvari, a ovde se radi se o intenzivnom tromesečnom kursu usklađenom sa potrebama tržišta. Veliki broj kompanija koje dolaze u Srbiju traže ove profile kojih nema na programima fakulteta i zato je potrebno sprovesti na ovaj način. Ovo je samo početak velike akcije zapošljavanja mladih”, poručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović. 

Konkurs u okviru projekta “Kvalitetnim kadrom do kvalitetnog softvera”, Univerzitet u Kragujevcu će otvoriti nakon završetka prijave na studijske programe Univerziteta, početkom jula i moći će da apliciraju mladi koji su završili srednje obrazovanje, aktivni i diplomirani studenti kragujevačkih fakulteta i mladi do 30 godina.

Tokom avgusta obaviće se selekcija kandidata, a u drugoj polovini, 20 mladih će otpočeti tromesečnu obuku. Završetak obuke planiran je za kraj novembra i polaznici će dobiti sertifikate o završenoj obuci za testiranje softvera. Pored teorijskog dela, u okviru obuke mladi će imati dvomesečnu plaćenu praksu.

Link za prijave biće objavljen na sajtu Univerziteta, zvaničnog sajta grada i Kancelarije za mlade.