Info

KRAĐA CVEĆA I DRUGIH SADNICA ŠIROM GRADA, evo i šta iz JKP Šumadija kažu o seči stabla ispred Pošte

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 08 12 2020

Iz JKP „Šumadija“, Sektor zelenila, ukazali su na problem, kako su istakli, „drastične“ kradje biljaka sa novih ukrasnih površina u Velikom parku, sezonskog rasada na drugim površinama, ali i vadjenja sadnica i pregaženih travnjaka.

„Susrećemo se sa učestalom kradjom sezonskog rasada sa svih površina u gradu na šta mi ne možemo da utičemo, osim apela i javnih poziva sugradjanima da ne uništavaju zelene površine u gradu“, rekla je agenciji Beta portparolka tog preduzeća Marina Arsenijević.

Ona je nava da se odustalo od podnošenja prijava nadležnima protiv NN lica, budući da kada su ranije to činili nije bio otkriven ni jedan počinilac.

Pronalaženje krivaca je, kako je ukazala, teško, jer zelene površine nisu pod kamerama.

Prema rečima Arsenijevićeve, u poslednje vreme se primećuje „nešto bolji odnos“ gradjana prema novim zelenim površinama i sadnicama koje su posadjene u centru grada u odnosu na površine van strogog centra.

S druge strane, gradjani su na društvenim mrežama negodovali zbog nedavne seče „vremešnih“ stabala kod zgrade Pošte u centru Kragujevca.

Arsenijevićeva je rekla da su dva stabla jasena bila „šuplja i sklona padu“, zbog čega su uklonjena, a umesto njih će biti posadjen javor.

U JKP „Šumadija“ su ove jeseni planirali sadnju 506 drvorednih sadnica, dok je u proleće već zasadjeno 100.

U više naselja zasadjene su sadnice javora, lipe, drvored na centralnoj stazi na Aerodromu je popunjen sa 37 sadnica crvenolisne šljive, a u Lepeničkom bulevaru srebrnolisnim javorom.

„U Velikom parku je 18 sadnica lipe, 30 sadnica crvenolisnog javora, dve javora, a u planu je sadnja šest komada crvenolisne šljive, devet Sorbus scandica, crvenolisnog hrasta, japanske trešnje i drugog“, kazala je Aresenijević.

Ona je rekla da je u narednom periodu planirano formiranje novog drvoreda na Petrovačkoj magistrali od 80 sadnica kuglastog bagrema.

Biće popunjen, kako je dodala, i drvoredi u ulicama Kralja Aleksandra Prvog Karadjordjevića, Svetozara Markovića, Nikole Pašića, Janka Veselinovića, Kneza Mihaila, Gružanskoj i Malom parku.

U 2020. godini je potrošeno oko 3,7 miliona dinara, bez PDV-a za nabavku drvorednih sadnica i rasade, a u 2021. je planirano da to bude više za oko 1,3 miliona dinara.

Izvor: Glas Šumadije