Info

Posečeni jasenovi ispred Pošte dobili zamenu, polemika da li su zaslužili uklanjanje (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 17 12 2020

Zamena dotrajalih stabala mladim sadnicama širom grada i sađenje tamo gde drvorednih biljaka nije bilo, uvek su pozdravljeni od strane naših sugrađana. Prethodnih dana, međutim, mnogi su negodovali zbog seče jasenova ispred glavne Pošte, smatrajući da ona nisu bila šuplja i trula, kako je iz JKP Šumadije opravdano njihovo uklanjanje. Na mesto ovih stabala posađena su nova.

"Vodeći brigu o očuvanju ekološke, ali i estetske funkcije koju imaju drvoredi u centralnom gradskom jezgru, redovno se vrše održavanje i zamena dotrajalih stabala", kažu iz JKP Šumadija. 

U proteklom periodu, na Cvetnom trgu dva oštećena stabla jasena sa vidljivim tragovima truljenja i suvoćom vodeće grane zamenjena su mladim drvorednim sadnicama javora, navode iz ovog preduzeća. Građani su, međutim, dosta polemisali na temu da li su stabla ispred Pošte zaista bila oštećena i "zaslužila" zamenu?

U JKP Šumadija, dileme, pak, nije bilo. Oni zamenu stabala ovako objašnjavaju:

"U ulici Kralja Petra I nalaze se dva stabla jasena na kojima je ranijih godina vršeno uklanjanje suvih grana sklonih padu, ali vremenom je narušena njihova stabilnost pojavom oštećenja kore i truleži pa su postojeća zamenjena novim sadnicama kuglastog jasena".

Takođe, u planu je i zamena četiri stabla katalpe u ulici Nikole Pašića, jer oštećena debla zbog napukle kore i truleži predstavljaju opasnost kako za prolaznike, tako i za nesmetano odvijanje saobraćaja. Po vađenju panjeva na ovoj lokaciji, drvored će biti popunjen sadnicama kuglastog jasena.

Galerija slika