InfoFoto: Twitter/MDULS - Branko Ružić

Kragujevac deo USAID projekta za odgovornu vlast

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 19 11 2019

Kragujevac je jedan od sedam gradova i opština sa kojima je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala sporazum o razumevanju čiji je cilj jačanje borbe protiv korupcije i jačanje transparente, inkluzivne i odgovorne lokalne uprave.

U Beogradu, u prisustvu ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, sporazum su, pored Kragujevca, potpisali Niš, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Žabalj, Vračar i Stari grad.

Grad Kragujevac je konkurisao za tehničku podršku u okviru Javnog poziva za iskazivanje zaineteresovanosti lokalnih samouprava za jačanje transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti, rekao je pored ostalog Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika koji je, u ime grada Kragujevca, potpisao Memorandum.  

Ministar Ružić je na svečanosti podsetio da je prethodni put ovaj sporazum sklopljen sa tri grada i četiri opštine i dodao da su postignuti dobri rezultati.

"Drago mi je da su ove lokalne samouprave prihvatile vašu podršku i donele nove antikorupcijske planove", rekao je Ružić.

Direktor Misije USAID u Srbiji Majk de la Rosa je rekao da je korpucija jedna od najvećih zabrinutosti građana, navodeći da je 57 odsto njih reklo da je korupcija proširena u Srbiji i da ima veliki uticaj na društvo. Istakao je da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su, dodao je, najbliže građanima. 

"Na lokalu se sprovode mere za borbu protiv korupcije i zadovoljni smo napretkom koji je do sada ostvaren", dodao je on.

USAID će nastaviti da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara. 

Izvor: Tanjug, RTV, kragujevac.rs