InfoFoto: MIND Aviation - tangosix.rs

Kragujevac dobio AERODROM: Poseduje noćni start, u planu izgradnja i asfaltne piste (VIDEO)

Autor: InfoKG
11:30 | Ponedeljak, 05 06 2023

Kako je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila 1. juna, Srbija je dobila još jedan aerodrom. Kragujevačka MIND Korporacija pustila je u rad ranije najavljen, ispostavilo se u dan, aerodrom koji će se nalaziti u okviru njihovog industrijskog parka, piše tangosix.rs.

Tako će Srbija, u samo nekoliko dana razmaka, dobiti jednu novu betonsku pistu i jedan potpuno novi aerodrom generalne avijacije. Samo godinu dana nakon otvaranja aerodroma u Kruševcu.

Kako stoji u SMATSA-inom NOTAM-u, zvaničan naziv novog kragujevačkog aerodroma biće Aerodrom Kragujevac/MIND.
ICAO airport code još nije dodeljen, trenutno se označava sa LYXX. Aerodrom ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu 12/30 dužine 900 metara. Klasifikacija aerodroma obezbeđuje prihvat vazduhoplova težine do 6 tona. Biće odobren za VFR saobraćaj danju i noću. Dakle interesantno je da će Kragujevac već biti poseban po činjenici da mu aerodrom poseduje i noćni start.

Operater aerodroma je kompanija MIND Aviation d.o.o. koja posluje u okviru MIND Grupe. Kako je najavljeno u avgustu prošle godine, a kako je preneo portal Gradnja.rs, MIND ima u planu da u budućnosti izgradi asfaltnu pistu, dužine kilometar i po, toranj kontrole letenja, tri hangara, restoran i stanicu za snabdevanje gorivom. 

Izvor: tangosix.rs