InfoFoto: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

Kragujevac dobio Školski biološki centar (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Sreda, 05 08 2020

U okviru Botaničke bašte formiran je Školski biološki centar, a na tom prostoru će za decu predškolskog i školskog uzrasta biti organizovane radionice na kojima će sticati nova ili proširiti postojeća znanja o procesima u prirodi i zaštiti životne sredine. Reč je o projektu kragujevačkog Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, čiju realizaciju su finansirali Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj sa gotovo 22.000 evra, a podršku je pružila i lokalna samouprava. Plan je da Školski biološki centar u Botaničkoj bašti bude svečano otvoren 4. oktobra na Svetski dan zaštite životinja.

Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj realizovao je projekat Školski biološki centar, u okviru kog je deo prostora Botaničke bašte Prirodno-matematičkog fakulteta preuređen i opremljen kako bi deca na otvorenom prostoru, u prirodi, sticala nova ili proširila postojeća znanja o procesima u prirodi, zaštiti životne sredine i njenom uticaju na zdravlje ljudi. 

U okviru Školskog biološkog centra nalazi se Letnja učionica, Eko slagalica, Eksperiment kompostiranja, Hotel za insekte, Bašta boja, Eksperiment kolonizacije, Pizza bašta, Začinski vrt, a postavljene su i klupe i korpe za otpatke. 

Plan je da se sa početkom nove školske godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, na ovom prostoru organizuje nastava u priordi i radionice za decu predškolskog i školskog uzrast.  Zbog toga je Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj tokom februara i juna organizovao radionice za pojedine vaspitače i učitelje, kako bi oni kasnije mogli iste samostalno da održavaju sa decom i učenicima u Školskom biološkom centru.

Cilj je da se na ovaj način doprinese razvoju ekološke svesti mladih i zaštiti životne sredine na teritoriji grada kroz uvođenje novih vidova neformalnog obrazovanja zasnovanih na primeni koncepta učenja u prirodi”, poručili su iz Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. 

Dodaju i da je u planu da se u budućnosti u Školskom biološkom centru, koji bi trebalo da bude svečano otvoren 4. oktobra, na Svetski dan zaštite životinja, organizuju radionice i za starije učenike osnovnih škola, srednjoškolce i studente. 

Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj je za realizaciju ovog projekta dobio gotovo 22.000 evra od Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, a podršku je pružila i lokalna samouprava.

Galerija slika