Info

Kragujevac domaćin Prve konferencije o veštačkoj inteligenciji u Srbiji

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 20 05 2022

U Kragujevcu se održava prva srpska međunarodna konferencija za primenjenu veštačku inteligenciju, u organizaciji ovdašnjeg Univerziteta i Srpske akademije nauka i umetnosti, piše RTS. Iako je veštačka inteligencija za mnoge nepoznanica, primenjuje se u gotovo svim segmentima naših života, počevši od mobilnih telefona.

Najprostije rečeno, veštačka inteligencija nije ništa drugo do program koji rešava predviđene zadatke, ali uz mogućnost da i sam sebe uči. Sakupljanjem i obradom podataka daje mišljenja i rešenja. U Kragujevcu rade na razvoju veštačke inteligencije i u oblasti medicine. Cilj je da se ubrza proces uspostavljanja dijagnoze i predloži najbolja moguća terapija. 

Najčešće krećemo od medicinskih slika, gde je potrebno prepoznati određeno tkivo od interesa. Vršimo trodimenzionalnu rekonstrukciju određenog organa, koji kasnije mogu da pomognu lekaru u daljoj analizi te bolesti”, izjavila je za RTS asistent na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, Tijana Šušteršič.

Ali ne samo u medicini, veštačka inteligencija se primenjuje i u drugim oblastima. Može da bude pomoć i prilikom otvaranja računa u bankama ili kreditnog zaduženja. 

Kompjuterski program će da analizira sve te slučajeve i doneće onu odluku, koja je najbolja za tog klijenta, odnosno njegovo da kažemo stanje finansijsko. Koji kredit da uzme, koliko i kada da otplati”, rekao je za RTS rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović. 

To su neka od dostignuća predstavljenih na prvoj srpskoj međunarodnoj konferenciji za primenjenu veštačku inteligenciju u Kragujevcu. Više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva ima priliku da razmeni iskustva. 

Područje veštačke inteligencije je sad u strmom porastu i potrebna su istraživanja na tom području, potreban je prenos znanja između istraživača i industrije”, kaže za RTS prof. Sašo Džeroski sa Univerziteta Jozef Stefan u Ljubljani. 

To vidimo i telefoni su nam postali pametniji. Ne moramo više ni da kuckamo, kažemo im nešto oni nas razumeju. To bez veštačke inteligencije ne može”, objašnjava za RTS prof. Zoran Obradović sa Univerziteta Templ u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Značaj njenog razvoja prepoznala je i država. 

Država već godinama ulaže velike napore i aktivnosti sprovodi da bi se na ovom polju, našim naučnicima i profesorima omogućli što bolji uslovi za rad i što bolje rezultate. Osnovna je i poseban Institu za veštačku inteligenciju u Naučno-tehnloškom parku u Novom Sadu”, rekla je za RTS državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić Mijatović. 

Dalji razvoj veštačke inteligencije zavisi od mladih. Zbog toga se na univerzitetima u Srbiji uvode novi studijski programi iz ove oblasti. Plan je da se sa njenim osnovama upoznaju i učenici osnovnih i srednjih škola kroz srodne predmete, kako bi se pripremili za izazove budućnosti. 

Izvor: RTS