InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Druga srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji na Univerzitetu u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
18:10 | Petak, 19 05 2023

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu danas je počela Druga srpska međunarodna konferencija o primenjenoj veštačkoj inteligenciji AAI2023. Vodeći naučnici, istraživači i eksperti iz zemlje i inostranstva okupili su se u našem gradu kako bi razmenili iskustva i znanja o različitim aspektima primene veštačke inteligencije, kao i o najnovijim teorijama, inovacijama i praktičnim izazovima sa kojima se susreću u ovoj oblasti. 

Naučnu konferenciju otvorio je istaknuti naučnik Izraelskog instituta za tehnologiju, profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Danijel Šehtman.

- Svaka zemlja u kojoj je nauka vrlo razvijena ima i veliki privredni napredak. Naučna dostignuća poboljšavaju naše živote, a svako od njih je revolucija od koje počinje evolucija, kaže nobelovac. On je naveo primer Izraela gde se deca već u vrtićima bave pravom naukom i naglasio da svakoj zemlji treba što više naučnika i inženjera, a najbolji način da se to postigne je da se počne sa predavanjima o nauci u najranijem uzrastu. Najvažniji prirodni resurs svake zemlje nije ono što se iskopava iz zemlje, to će nestati. Najvažnija je ljudska genijalnost, ali morate da je razvijate, poručio je profesor Šehtman.

- Sedamdesetih godina to je bio naš Ivo Andrić, danas je to profesor Danijel Šehtman. Njegova sadašnja misija je da ide po svetu i promoviše pre svega razvoj veštačke inteligencije, ali i razvoj nauke u ranoj životnoj dobi, čak kod dece od pet do sedam godina. Upravo taj jedinstveni program koji u Izraelu funkcioniše već 12 godina, na konferenciji predstaviće profesor Šehtman, rekao je rektor Univerziteta Nenad Filipović, 

U ime grada Kragujevca učesnike Druge srpske međunarodne konferencije o primenjenoj veštačkoj inteligenciji na otvaranju je pozdravio direktor eKG InfoData, Zoran Đorović.

Uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, organizator ovog izuzetno značajnog događaja za naučnu zajednicu u Srbiji, ali i šire, je Univerzitet u Kragujevcu, a suorganizator je Srpska akademija nauka i umetnosti.