InfoFoto: N1

Kragujevac kupuje "Oko sokolovo", opozicija kaže – naredba iz Beograda

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 10 02 2023

Javno komunalno preduzeće "Šumadija" nabaviće vozilo sa sistemom za kontrolu saobraćaja "oko sokolovo" sa kompletnom opremom koje će koštati 19 miliona dinara, piše Agencija Beta, a prenosi N1. Kragujevačka opozicija kritikuje ovu nabavku, ističućui da grad već poseduje "pauk" vozila, a da je naplata parkiranja visoka i da kupovina novog sistema dolazi posle - naredbe iz Beograda. 

Predstavnici vladajuće koalicije su na današnjoj sednici gradske Skupštine naveli da će to vozilo biti u službi unapređenja kontrole plaćanja parkiranja i uočavanja nepropisno parkiranih automobila. 

Odbornica SPS-a Gordana Todorović je rekla da grad Kragujevac ima tri „pauk“ vozila od kojih je jedno staro preko 20 godina, a da je za grad ove veličine potrebno 10 takvih vozila.

Ona je ocenila da su dva pauk vozila nedovoljna da se efikasno uklanjaju nepropisno parkirana vozila.

Prednosti ‘oka sokolovog’ su da uočava 2.000 automobila u jednom satu i menja 20 kontrolora“, rekla je Todorović.

Ona je navela da je to „win-win“ kombinacija, da doprinosi komunalnom redu, ali i povećanju prihoda u budžetu grada, koji će se upotrebiti za asfaltiranje ulica, komunalnu infrastrukturu, vrtiće i dečja igrališta.

Šef opozicione odborničke grupe Alternative Slađan Rakić je kritikovao odluku da se kupi „oko sokovolo“ za 19 miliona dinara uz ironičnu primedbu da Kragujevac „ima sve“, pa mu samo fali „oko sokolovo“.

Mislim da je ludost kupovati ovo vozilo za 19 miliona dinara. Kupujemo ‘oko sokolovo’, a svuda rupe po gradu“, kazao je Rakić.

On je rekao da grad već ima „pauk“ vozila za odvoz nepropisno parkiranih automobila, a da je naplata parkinga velika, preko 95 odsto.

Rakić je još rekao da je jedini razlog za kupovinu „neka naredba“ koja je došla iz Beograda.

„Oko sokolovo“ je 2020. godine prvo počelo da „lovi“ nepropisno parkiranje u Beogradu. Od avgusta prošle godine kažnjava vozače u Nišu, a od početka ove i u Novom Sadu.  

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojeni su i PDR „Bešnjaja“ i PDR „Dela naselja Dobre vode – Bubanj – blok oivičen ulicama Zmaj Jovinom, Svetozara Markovića i Episkopa Save“.

Cilj izrade PDR „Bešnjaja“ iniciran je najavljenom rekonstrukcijom  dečijeg odmarališta i izgradnjom saobraćajnice za Bešnjaju. Grad Kragujevac je prepoznajući razvojne kapacitete ovog turističkog područja koje se nalazi delom i na teritoriji grada Jagodina, pokrenuo je inicijativu i finansirao izradu PDR „Bešnjaja“ na teritoriji grada Jagodine koji sa PDR ”Bešnjaja” na teritoriji Kragujevca čini  jedinstvenu celinu”, poručeno je na sednici Skupštine grada.

Data je i saglasnost na godišnji program poslovanja Centra za obrazovanje Kragujevac za 2023. godinu, program rada sa finansijskim planom  poslovanja GTO „Kragujevac“ za 2023. godinu i Program rada i razvoja Apotekarske ustanove Kragujevac za 2023. godinu.

Prihvaćen je i Godišnji izveštaj o radu lokalnog ombudsmana grada Kragujevca za 2022. godinu.

Imenovani su i članovi upravnih odbora ustanova kulture. Za direktora JP „Urbanizam“ Kragujevac imenovana je Vesna Jovanović Milošević na period od četiri godine, a za v.d direktora JP „Niskogradnja“ Goran Aksović.

Izvor: Agencija Beta, N1, kragujevac.rs