InfoFoto: Print Screen - okosokolovo.com

Kada počinje snimanje parkiranja i šta će biti sa kontrolorima? Sve o kragujevačkoj varijanti "Oka sokolovog"

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 24 03 2023

Na Kragujevačkim ulicama naći će se dva vozila u sistemu Scan car (ovdašnja varijanta "Oka sokolovog"). Nabavka vozila i neophodne opreme vredna je 19 miliona dinara i uskoro će biti raspisan javni poziv, kažu za InfoKG iz JKP Šumadija i iznose očekivanje da bi snimanje parkiranja trebalo da počne od jeseni. Na pitanje šta će biti sa kontrolorima na otvorenim parkiralištima, kažu da će jedan broj zaposlenih da ostane na toj poziciji, a ostali će biti raspoređeni na druge poslove, pretežno vezane za angažovanja koje zahteva ovaj sistem.

Nabavka dva vozila i neophodne opreme "teška je 19 miliona dinara i subvencioniše je Grad Kragujevac. Od toga 10,5 miliona je opredeljeno za vozila, 5,5 za opremu, a tri miliona za PDA uređaje. 

Marka vozila još uvek se ne zna, kažu iz JKP Šumadija, a očekuju skorije raspisivanje javne nabavke. 

- U toku je priprema dokumentacije pred raspisivanje javne nabavke, a po njenom okončanju biće poznata i marka vozila, kaže za InfoKG Gordana Todorović, rukovodilac Sektora parkinga.

Nabavka vozila nije jedini posao da bi kragujevačka varijanta "Oka sokolovog" počela s radom.

- Potrebno je izraditi obimnu i kompleksnu dokumentaciju. U svrhu automatizacije, potrebno je da Sistem poseduje precizni prostorni model saobraćajne infrastrukture, uključujući javne parking zone sa tačnim geografskim pozicijama. Potrebno je sprovesti postupak nabavke vozila, opreme, softvera, integrisati ceo sistem, izvršiti testiranje, sprovesti obuku zaposlenih, objašnjava naša sagovornica.

Ono što naše sugrađane zanima je kada kreće snimanje parkiranja. Prema očekivanjima iz preduzeća, sistem će početi s radom na jesen. 

Cilj uvođenja sistema Scan car, prema njenim rečima, je mnogo efikasnija kontrola naplate parkiranja, kao i sankcionisanje nepropisno parkiranih vozila, odnosno uvođenje komunalnog reda u oblast stacionarnog saobraćaja.

Putali smo i za prednosti snimanja parkiranja u odnosu na dosadašnji način kontrole.

- Jedno vozilo za kontrolu parkiranja menja 20 kontrolora, nema zaštićenih ulica i zaštićenih korisnika. Neuporedivo racionalnije, efikasnije i pouzdanije rešenje. JKP Šumadija radi sa dva "pauk" vozila u dve smene, što je značajno manje od stvarnih potreba za kvalitetno upravljanje nepropisno parkiranim vozilima. Uz to, "pauk" vozila su jako skupa, kao i samo obavljanje delatnosti, a efekti nisu zadovoljavajući.

Logično, nameće se i jedna veoma važna tema - kakva je sudbina kontolora, radnika koji sada vrše kontolu na otvorenim parkiralištima?

- Plan je da jedan broj zaposlenih ostane na poslovima kontrolora naplate parkiranja, a ostali da budu raspoređeni na druge poslove, pretežno vezane za  angažovanja koje zahteva ovaj sistem, navode iz preduzeća.

Pišite nam u komentarima šta mislite o snimanju parkiranja u Kragujevcu? Da li je Scan Car ("Oko sokolovo") dobro za naš grad?