InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Kragujevac osmi put “Najhumaniji grad“

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 14 06 2024

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Crvenom krstu Srbije upriličena je svečanost na kojoj je Gradu Kragujevcu osmi put uručeno priznanje „Najhumaniji grad“ za rezultate postignute u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2023. godini.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije i dobitnici nagrada i priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, a u ime Grada Kragujevca, priznaje je primila pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava Gordana Damnjanović.

Kragujevac je, pored Požarevca i Pirota, grad koji je postigao visok procenat prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, što je rezultiralo kontinuiranim i nesmetanim snabdevanjem bolničke banke krvi, tokom 2023. godine.

- Ovo je osmi put kako se Kragujevac kruniše priznanjem „Najhumaniji grad“, ali rezultat postignut u 2023. godini najbolji je do sada. To je samo dokaz da smo bili na pravom putu kada smo ulagali u razvijanje dobrovoljnog davalaštva, negovanje uzajamne solidarnosti među građanima i podizanje svesti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, kao jedinog načina pomoći čoveku koji iziskuje transfuziju. Crveni krst Kragujevac i Služba za snabdevanje krvu i krvnim poroduktima su jake karike na polju motivacije i promocije doborovoljnog davalaštva krvi, a Grad Kragujevac je podržavao i podržava svaku aktivnost i inicijativu, koje će doprinositi obezbeđivanju dovoljnih količina krvi, istakla je Damnjanović.

U sali Skupštine grada, Grad Kragujevac i Crveni krst će danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, upriličiti prijem i dodelu priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce.