InfoFoto: Printscreen - RTS

Kragujevačka policija u oktobru rasvetlila 70% od 155 krivičnih dela

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 20 11 2023

Na području Šumadijskog okruga, koje pokriva kragujevačka Policijska uprava tokom oktobra evidentirano je ukupno 155 krivičnih dela. Rasvetljeno je blizu 70 odsto, a to je, kako poručuju iz ovdašnje Policijske uprave, više za gotovo osam odsto nego u istom periodu prošle godine.  

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Kragujevcu, tokom oktobra ove godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Šumadije i ostvarili značajne rezultate rada. To je saopšteno je iz ovdašnje Policijske uprave. 

U tom periodu u oblasti kriminala povećan je procenat rasvetljavanja krivičnih dela u odnosu na isti period prethodne godine, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno i povoljnije, smanjen je broj prekršaja protiv javnog reda i mira, i nije bilo težih oblika narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja evidentiran manji broj saobraćajnih nezgoda, kao i nezgoda sa povređenim licima“, saopšteno je iz kragujevačke Policijske uprave. 

Na području Šumadijskog okruga u oktobru ove godine evidentirano je ukupno 155 krivičnih dela, a rasvetljeno je 68,75 odsto ovih krivičnih dela, što je za 7,64 odsto više u odnosu na oktobar 2022. godine, kada je rasvetljeno 61,11  odsto krivičnih dela. 

Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu najveći broj krivičnih dela evidentiran je iz oblasti opšteg kriminala - 143, zatim privrednog kriminala - osam i četiri krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. 

Uspešno su rasvetljena sva tri prijavljena krivična dela teška telesna povreda sa nepoznatim izvršiocem. 

Najveći broj krivičnih dela su dela protiv imovine i to 67, od kojih je rasvetljeno 75 odsto krivičnih dela teška krađa i više od 66 odsto krivičnih dela krađa. 

U ovom periodu rad policijskih službenika obeležilo je efikasno rasvetljavanje serije krivičnih dela teška krađa i krađa. 

Nakon temeljne istrage i rada na terenu, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala i Upravom za tehniku, policijski inspektori Policijske uprave u Kragujevcu, efikasnom i brzom akcijom identifikovali su i uhapsili četrdesetčetvorogodišnjeg muškarca iz Sombora, osumnjičenog da je na teritoriji Republike Srbije izvršio seriju teških krađa, kao i tešku krađu na području Kragujevca, kada je provalio u kuću jednog Kragujevčanina iz koje je ukrao veliku količinu nakita, čija se vrednost procenjuje na oko 500.000 evra.

Takođe, brzim i efikasnim radom rasvetljena je serija krađa, izvršenih na štetu tri sugrađanke. 

Odeljenje za borbu protiv droga, na području kragujevačke Policijske uprave, tokom oktobra ove godine realizovalo je 23 zaplene, 11 zaplena više nego u istom periodu prethodne godine. Operativnim radom policije, zaplenjeno je oko 1,5 kilogram materije za koju se sumnja da je indijska konoplja namenjena daljoj prodaji, oko 62 grama amfetamina, oko 50 grama heroina i manja količina različitih opijata. 

U narednom periodu nastavićemo sa intezivnim radom na suzbijanju krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama, trudićemo se da naši rezultati budu još bolji, a sve u cilju da osiguramo bezbednost prvenstveno naše dece, ali i svih drugih građana“, saopšteno je iz kragujevačke Policijske uprave. 

Tokom oktobra na području Šumadijskog okruga nije bilo izvršenih teških krivičnih dela, ubistvo, teško ubistvo, pokušaj ubistva i pokušaj teškog ubistva.

Javni red i mir

Stanje javnog reda i mira je stabilno, a nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kažu u kragujevačkoj policiji. 

Tokom oktobra ove godine pripadnici Policijske uprave u Kragujevcu izvršili su obezbeđenje 509 javnih skupova i to najviše sportskog karaktera, kojih je bilo 504. 

Nastavljen je trend smanjenja prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, pa je u oktobru evidentirano 56 prekršaja, što je za 15 prekršaja manje nego u istom periodu prethodne godine ili za 21,13 odsto. 

Prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova je bezbednost dece, u skladu sa tim u svim školama na teritoriji Policijske uprave u Kragujevcu prisutni su policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, a sve u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama“, saopšteno je iz Policijske uprave u Kragujevcu.  

Naglašavaju da u svim školama policijski službenici nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta ''Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo'' koji, od 1. septembra u saradnji sa Ministarstvom prosvete  sprovode u osnovnim školama.

Bezbednost saobraćaja

Tokom oktobra 2023. godine na ulicama i putevima na području Kragujevca i okolnim opštinama, dogodilo se ukupno 96 saobraćajnih nezgoda, što je za 13 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na isti mesec 2022. godine, kada je evidentirano 109 saobraćajnih nezgoda. U kragujevačkoj policiji naglašavaju da je i broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima smanjen i to za gotovo 19 odsto, dok je broj poginulih osoba povećan za jedan.

U oktobru su u saobraćajnim nezgodama život izgubile tri osobe, dva vozača motocikla i biciklista, teško je povređeno 19, a lakše 65 osoba.

Prema statističkim podacima najveći broj lakše i teže povređenihu saobraćajnim nezgodama su vozači 43, 30 osoba u svojstvu putnika, dok je 11 osoba povređeno u svojstvu pešaka. 

Najčešći uticajni faktor saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo nastradalih  lica je neprilagođena brzina, vožnja pod uticajem alkohola, propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije, nebezbedno odstojanje ili rastojanje između vozila, neustupanje prvenstva prolaza”, saopšteno je iz Policijske uprave u Kragujevcu. 

Tokom oktobra u kontroli saobraćaja otkrivena su ukupno 2.243 prekršaja. Najviše je otrkiveno prekršaja nedozvoljene brzine kretanja i to 906, zatim 490 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, dok je 199 vozača nepropisno koristilo telefon u toku vožnje. 

U oktobru su saobraćajni policajci sankcionisali 149 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, od kojih je 24 zadržano na trežnjenju, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Takođe, tri vozača zatečeno je da vozi sa više od 2 promila alkohola u organizmu, čime su počinili prekršaj nasilničke vožnje. 

Saobraćajni policajci su isključili iz saobraćaja i sedam vozača jer su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. 

Posebno je karakteristično smanjenje saobraćajnih nezgoda za prvih deset meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne i to za 75 saobraćajnih nezgoda. Brojne preventivne mere i aktivnosti usmerene na sankcionisanje težih prekršaja dale su rezultat ovog smanjenja saobraćajnih nezgoda”, saopšteno je iz kragujevačke Policijske uprave. 

Kragujevačka policija apeluje na sve učesnike u saobraćaju da u narednom periodu povećaju opreznost i da poštovanjem saobraćajnih propisa direktno doprinesu unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima, s obzirom na to da nas dolaskom zime očekuju loši vremenski uslovi.
Svim učesnicima u saobraćaju iz ovdašnje Policijske uprave savetuju da na vreme pripreme vozila za predstojeću zimsku sezonu i podsećaju da je od 01. novembra do 1. aprila obavezna upotreba zimske opreme.  

Podsećaju građane da od 23. oktobra lična dokumenta (pasoše, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole), mogu da preuzmu u novim preuređenim prostorijama, u zgradi Doma samoupravljača na Trgu slobode br. 1, na prvom spratu, u kancelarijama 107 i 109. 

Takođe, kao i do sada, građani zahteve za izdavanje ličnih dokumenata, kao i prijave za promenu prebivališta i boravišta i poslove u vezi sa državljanstvom, mogu predati u prizemlju zgrade Doma samoupravljača, Trg slobode 1.

Uređenjem novih prostorija Odeljenja za upravne poslove, omogućili smo građanima da u znatno boljim uslovima, mogu da predaju svoje zahteve za izdavanje ličnih dokumenata, kao i da ih podignu“, kažu u kragujevačkoj policiji.

Iz Policijske uprave u Kragujevcu poručuju da će i u narednom periodu raditi posvećeno i profesionalno, kako bi održali stabilno stanje bezbednosti i očuvali ličnu i imovinsku sigurnost svih građana.