InfoFoto: Goran Ilić - Privatna arhiva

Kragujevčani istrčali Beogradski maraton asistirajući devojci u invalidskim kolicima

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Utorak, 25 04 2023

Trojica Kragujevčana rekreativnih sportista - Marko Slavković, Goran Živanović i Slaviša Vesić, na 36. Beogradskom maratonu koji je održan u nedelju, napravili su poduhvat vredan pažnje i poštovanja tako što su istrčali 42.195 metara asistirajući Ani Ilić iz Niša, devojci u invalidskim kolicima.

Njihova ideja bila je da trčanjem skenu pažnju svima na retke i neizlečive bolesti.

- Uz podršku predsednice PH udruženja Danijele Pešić, okupio sam ekipu iz organizacije Plućna hipertenzija Srbija - PH Serbia. Marko Slavković, Goran Živanović i ja (Slaviša Vesić), sva trojica iz Kragujevca, odlučili smo da probamo da izvedemo nešto što u 36 godina dugoj istoriji Beogradskog maratona niko nije - da istrčimo maraton 42.195 metara asistirajući nekome u invalidskim kolicima. Odlučili smo da to uradimo sa Anom Ilić iz Niša, koja nam je postala inspiracija. Ona boluje od teške i neizlečive retke bolesti Fridrajhova ataksija, koja svakodnevno zaposeda njeno telo sve više, otežavajući joj normalan život i razvoj. Iako u invalidskim kolicima, sa ozbiljnom kardiomiopatijom, životom na insulinu, skeletnim deformitetima, ona nas zadivljuje svojom neverovatnom pozitivnom energijom, navodi Slaviša Vesić.

Ana je i pesnikinja, do sada je izdala četiri knjige, a pesmu koju donosimo u nastavku napisala je kada je imala samo 10 godina: 

Život je lep 

Ljubav nije kad za nekim goriš od želje,
Ljubav nije kad nekome poljubac samo daš,
Ljubav nije kad deliš s nekim samo veselje,
Ljubav je neopisiva ako samo voleti znaš.
Sreća nije kad si sebi uvek prvi,
Sreća nije ako mnogo imaš,
Sreća nije imati jednog druga tek,
Srećan si samo ako biti srećan znaš.
Život nije kad nema bola nikad,
Život nije kad nekog mrziš baš,
Život nije ako ne živiš samo sad,
Život je lep, ako samo živeti znaš. 

Ana Ilić nastavlja da piše i da se bori protiv Fridrajkove ataksije. Više o Ani saznajte na www.anailic.rs 

Naši sugrađani zahvalni su Aninim roditeljima, koji su imali hrabrosti i poverenja u njih i dozvolili im da sa Anom provedu nešto više od 5 sati i 30 minuta na trci u kojoj su uživali. Zahvalnost duguju i Slađani Stamenković iz organizacije Beogradskog maratona. Takođe i Jeleni Radivojević iz SSOSIB (sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda). Zahvalni su i svim takmičarima na podršci tokom trke.