Info

Kragujevčani se grabe za najtvrđa: Od morkinih jaja jača samo drvena, hit neonske boje (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Petak, 14 04 2017

Na Veliki petak velika je i gužva na kragujevačkim pijacama. Kragujevčani su okupirali tezge sa jajima i bojama. Kako smo iz razgovora sa prodavcima i kupcima zaključili posetivši jednu od tržnica, u svakoj uskršnjoj korpi će se naći i poneko jaje od morke jer, kažu, od njega je jače samo drveno, dok su ove godine hit neonske boje, uz nezaobilazne tradicionalne načine farbanja.

Prodavci kokošjih jaja cene ih od 11 do 15 dinara, mada smo zatekli i ona od 17, koja su tek nešto malo manja od guščjih. Na par tezgi zatekli smo i jaja od guske koja su, zbog veličine i blede ljuske, atraktivna za bojenje. Ona koštaju od 70 do 100 dinara. Da bi uskršnja korpa bila što raznolikija, domaćice je prošaraju jajima od prepelice koja staju po 10 dinara. Apsolutni hit su jaja od morke koja koštaju po 100 dinara. Od njih su, kaže nam jedan od prodavaca, jača samo drvena.

Najviše se kupuju jeftinija, sitnija jaja. Ima onih koji kupe i po svega pet komada, kažu, samo simbolike radi, ili žive sami pa im više i ne treba. Sa druge strane, bilo je i kupaca za 400 komada odjednom.

Još uvek je najaktuelnije bojenje običnim farbama iz kesica koje koštaju od 5 do 10 dinara, tradicionalno lukovinom koja se takođe može kupiti na tezgama za 30 do 50 dinara. Među mlađim domaćicama i onima sa malom decom, ove godine najaktuelnije su neonske boje, kristalne boje koje su bile hit prošlog Vaskrsa i sada su tražene, lepe se cirkoni i šljokice, a na takozvanim "obuci jaje" vrećicama mališani uglavnom traže omiljene animirane likove.

Za lenje domaćice, ili one koje nemaju vreme za bojenje jaja, tu su gotova, već ofarbana, po ceni od 50 dinara.

Kupuju se i korpe, popularne su one oslikane dekupaž tehnikom, a cene ih od 250 do 500 dinara. Manje dekorisane korpice za par jaja, sa pilićima i zekama, mogu se kupiti već od 100 dinara, koliko je i korpica sa ikonom za čuvarkuću.

Ne kupuju se samo jaja, već se polako priprema i praznična trpeza. Na tezgama nema čega nema, a cene prodavci nisu "dizali" zbog praznika.

Prodaju se i sadnice cveća jer će, kako nam rekoše neki kupci, tokom praznika će biti vremena da se urede terase i dvorišta.

Galerija slika