InfoFoto: Privatna arhiva

Kragujevčanin godinama pokušava da dokaže da dug za struju nije njegov, već čoveka sa istim imenom i prezimenom

Autor: InfoKG
13:30 | Petak, 17 12 2021

Marko Jovanović iz Kragujevca, pet godina se bori da dokaže da dug za struju od oko 30.000 dinara, koji je napravio drugi Marko Jovanović nije njegov i traži da odgovorni u celom lancu, od kako kaže, elektrodistribucije do javnog izvršitelja, priznaju grešku, piše Nova.rs. I pored svega, kako prenosi Nova.rs, njemu uporno stižu rešenja za izvršenje i zaplenu zarade.

Sagovornik portala Nova.rs navodi da u kući na broju 168 niko ne stanuje, kao i da nikada nije bilo Marka na toj adresi, te da je, kako kaže, pre pet godina poštar njemu uručio „kovertu“ uz obrazloženje da je ‘‘verovatno napravljena greška u adresi‘‘, jer je on jedini sa tim imenom u blizni. Tada nastaju Markove muke.

Mislio sam da će jednostavno da ponište sve kada se pojavim sa ličnom kartom, ali u kancelariji izvršeteljke Stane Žunić mi je rečeno da sam bezobrazan i da potrošena struja mora da se plati. Pisao sam žalbe, u tom trenutku branio sam se sâm, jer je bilo jasno da ja nisam taj Marko. Iz Višeg suda u Beogradu dobio sam oslobađajuću presudu i mislio sam da je sve gotovo, ali se slučaj iznova zanavlja i izvršiteljka uvek meni šalje dug“, ogorčen je Marko.

Kada je počela njegova dugogodišnja agonija i zaplena plate zbog duga, koji kako tvrdi nije napravio, bio je zaposlen u Vojsci Srbije. Dodaje da tada u obračunskoj službi nisu postupili prema rešenju izvršiteljke, jer je, navodi on, uložio žalbu. U međuvremenu, promenio je poslodavca, ali su rešenja nastavila da stižu u novu firmu. Osnovni dug je tokom godina narastao zbog kamate, a Marko kaže da su mu do sada od plate „skunuli“ 28.800 dinara.

"Ja više nemam živaca ni strpljenja da se nosim sa ovim. Angažovao sam i advokata i sada ponovo moram da dokazujem da dug nije moj. Razočaran sam u pravosudni sistem, već jednom sam dokazao i na sudu oslobođen, a ponovo me terete za istu stvar. Sve se uvek vraća na početak i izvršiteljka je uporna da od mene naplati dug. Oni od pravog dužnika imaju samo ime i prezime i datum rođenja, čak nemaju ni potpuni matični boj. Ovde su napravljeni veliki propusti i svoje greške hoće da naplate od nedužnih", u očaju priča on.

Svoju višegodišnju borbu sa birokratijom, Marko je u pojedinim trenucima želeo da ‘‘prekrati‘‘ i u celosti izmiri tuđi dug za struju, ali je odustao, kako kaže, iz straha, da mu posle toga ‘‘ne nakaleme i neke druge dugove‘‘.

"Ovo je vrzino kolo iz koga ne znam kako da izađem. Hteo sam da platim tih 30.000 dinara, nije to neka astronomska cifra, ali šta ako taj isti Marko, recimo duguje za porez, ili vodu ili ko zna šta, onda će opet meni da naplate. To se rešava jednostavno, neka izvršiteljka izađe na teren i uporedi brojeve strujomera, a ne da iz kancelarije šalje jedno te isto. Ovo nema veze s vezom, ja više ne znam na koju kartu oni igraju, meni je otac živ i brojilo se vodi na njega. Ja nikada nisam potpisao nikakav ugovor sa EPS-om i odakle meni sad taj dug", pita se Marko.

On navodi da je do sada za advokate dao više para nego što iznosi dug za koji ga terete, ali je odlučan u nameri, da kako kaže ‘‘istera stvar do kraja‘‘ i najavljuje da će protiv odgovornih podneti tužbu za odštetu i nanošenjenje duševnog bola.

"Ja nikada nikome ništa nisam dugovao, nemam ni prekršajnu prijavu. Tražiću da priznaju da su napravili grešku i da mi se izvršiteljka javno izvini, jer je ovde očigledno da je u pitanju njena greška", kategoričan je on.

Izvršiteljka: Dužnik nije uložio prigovor u predviđenom roku

Iz kancelarije izvršiteljke Stane Žunić, koja otpočetka tereti našeg sagovornika za dug, za TV Nova S su izjavili da su tokom celog postupka izvršene provere u Policijskoj upravi u Kragujevcu, od koje su, kako se navodi, „prema datoj adresi dobili JMBG Marka Jovanovića“.

Izvršiteljka u svom odgovoru kaže da se na adresi 170 nalaze dva domaćinstva čiji su vlasnici otac i stric Marka Jovanovića, te da je proverom ED broja brojila ustanovljen dug. Dodaje i da dužnik nije u propisanom roku od osam dana uložio prigovor na rešenje o izvršenju i podneo dokaze kojima može da potvrdi da se ne radi o njemu, pa je rešenje postalo pravosnažno.

Ona je istakla i da je Osnovni sud u Kragujevcu, naknadni prigovor advokata odbacio kao neblagovremen, dodajući da se trenutno „zastalo sa izvršenjem do donošenja odluke sudskog Veća, nakon čega će se izvršenje nastaviti do konačnoog namirenja izvršnog poverioca“.

Marko Jovanović za Nova.rs tvrdi da u celoj ovoj zavrzlami izvršiteljka sada pokušava da „pegla“ svoje greške i dug pripiše njegovoj porodici, iako se, dodaje on, na predlogu za izvršenje koji mu je dostavljen jasno vidi da je ‘‘dužnik Marko‘‘ rođen 1954. sa adresom na broju 168.

On najavljuje da neće odustati od svoje borbe sve dok se ne dokaže da on i njegova porodica nikome ne duguju. 

Izvor: Nova.rs