InfoFoto: inzenjerka-godine.rs

Kragujevčanka Tijana Geroski među 10 finalistkinja izbora za “Inženjerku godine”

Autor: InfoKG
11:30 | Ponedeljak, 13 05 2024

Docentkinja na Fakultetu inženjerskih nauka kragujevačkog Univerziteta, dr Tijana Geroski nalazi se među 10 finalistkinja izbora za “Inženjerku godine”. Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ biće održano 4. juna u Privrednoj komori Srbije.

U okviru inicijative koju su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“, izabrano je 10 finalistkinja izbora za „Inženjerku godine“, a jedna od njih u junu će biti proglašena inženjerkom za 2024. 

Finalistkinje izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u 2024. godini u Srbiji su: vanredna profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dr Dragana Bajović, vodeća inženjerka u Continental Automotive Serbia, Katarina Boberić, softver inženjerka Vega IT, Zorana Vukičević, docentkinja dr Tijana Geroski, Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, istraživačica Instituta BioSens, Željana Grbović, direktorka Sektora za istraživanje i razvoj u kompaniji Termoinžinjering Zrenjanin, dr Milana Guteša Božo, senior inženjerka za ambalažu u “Teva Pharmaceuticals”, Milena Nedeljković, vodeća mašinska inženjerka u Elektroprivredi Srbije (Hidroelektrana Zvornik), Aleksandra Petrović, senior procesna inženjerka u kompaniji Johnson Electric Niš, Jovana Stanojević i inženjerka vazdušnog saobraćaja u Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, dr Lidija Tomić. 

“U fokusu ovog izbora nisu inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. Ključni kriterijum u odabiru ovih 10 finalistkinja bila je raznolikost i namera da se javnosti u Srbiji predstavi bogat spektar različitih inženjerskih i obrazovnih profila, karijernih razvoja (proizvodnja, istraživanje i obrazovanje) i dodatnih faktora kao što su: radno iskustvo, veličina organizacije, regionalna zastupljenost itd”, objavljeno je na sajtu Prviredne komore Srbije.

O tome ko će među 10 finalistkinja poneti nagradu “Inženjerka godine” odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera). Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ biće održano 4. juna na događaju u Privrednoj komori Srbije.

Inače, ova inicijativa je prošle godine prvi put realizovana u Srbiji sa ciljem da se javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama, posebno učenicama srednjih škola koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.