InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Ministarstvo građevinarstva raspisalo konkurs za izbor strateškog partnera za izgradnju SEVERNE OBILAZNICE

Autor: InfoKG
14:45 | Sreda, 10 05 2023

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je konkurs za izbor strateškog partnerana za izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca. Konkurs je objavljen na sajtu tog ministarstva i otvoren je do 2. juna.    

Početak izgradnje Severne obilaznice oko Kragujevca proteklih godina nekoliko puta je bio najavljivan. Međutim, to se još uvek nije obistinilo. Nadu da će obilaznica uskoro početi da se gradi dao je konkurs Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je danas raspisan i to za izbor strateškog partnera.  

U Kragujevcu znamo od kolike je važnosti ovaj veliki strateški projekat za sve nas, ne samo što će se tranzitni i teretni saobraćaj ukloniti iz urbane zone Kragujevca, već i zbog toga što će se grad geografski širiti na drugu stranu. Osim toga što će omogućiti da grad prodiše, razvija, ne samo samo stambeno, već i industrijski i na sve moguće načine jer će se otvoriti novi potencijali za razvoj. Severna obilaznica ima veliki značaj za putnu mrežu Srbije, ali i za Kragujevac koji će povezati sa drugim putnim pravcima. O periodu početka, odnosno završetka svih procedura javne nabavke“, izjavio je gradonačelnik Nikola Dašić procenjujući da već u oktobru može da se očekuje izbor potencijalnog izvođača radova.     

U konkursu se navodi da pravo učešća na javnom pozivu može biti domaće ili strano pravno lice ili konzorcijum domaćih i/ili stranih pravnih lica, a za učešće zainteresovani za zaključenje ugovora o projektovanju i izvođenju radova sa Republikom Srbijom moraju da zadovolje opšte i posebne kriterijume utvrđene Uredbom o kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera na Projektu izgradnje Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnje državnog puta I reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA-A5 (E-761) u Mrčajevcima i javnim pozivom. 

Rok za prijave dokumentacije je do 2. juna, a javni poziv sa tehničkim podacima i obrascima može se preuzeti na zvaničnom sajtu Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture

Podsetimo, Severna obilaznica oko Kragujevca je projekat od nacionalnog značaja, jer će nakon njene izgradnje ulice u gradu biti rasterećene tranzitnog saobraćaja. Kako je ranije najavljeno, planirana je kao saobraćajnica dužine oko 22 kilometra koja prolazi kroz naselja Cvetojevac, Novi Milanovac, Opornicu, Poskurice i Divostin. U nastavku Severne obilaznice plan je da bude izgrađen Gružanski koridor, koji će povezati Kragujevac i okolne opštine sa Moravskim koridorom.