InfoFoto: kragujevac.rs

Momirović: Ubrzati radove na izgradnji jeftinih stanova, ima kašnjenja (FOTO)

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 23 11 2020

Radovi na izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu se izvode dobro, ali u narednom period moraju da se ubrzaju, jer ima kašnjenja. To je prilikom obilaska lokacije na kojoj se grade ovi stanovi izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović. Iako je ranije najavljeno da će prva faza projekta državne stanogradnje u Kragujevcu, u okivru koje se grade dve zgrade, biti okončana do kraja ove godine, do toga neće doći zbog problema sa minama koje su pronađene tokom izvođenja infrastrukturnih radova na ovom terenu, pa se okončanje radova očekuje u februaru 2021. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović i gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, obišli su danas radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu. 

Radovi se dobro izvode, međutim, mi u narednom periodu moramo da ubrzamo tok radova. Mi danas imamo neka kašnjenja, ona su delimično i objektivna, izazvana koronom, a delimično tu ima i našeg propusta. Ne želim nikoga da apostrofiram, polazim od sebe. To u budućnosti ne sme da se dešava. Mi imamo još jedan aspekt, a to je da je ekonomija naše zemlje, ekonomija Evrope, ekonomija celog sveta veoma ugrožena, privatne investicije padaju i mi kao javni sektor moramo da dodatno pokrenemo investicije, u infrastrukturu, u građevinu, i ako budemo i minimalno kočili ili kasnili u narednom periodu, bićemo u problem”, rekao je ministar Momirović.  

Ranije je bilo najavljeno da će radovi na infrastrukturi biti završeni do kraja ove godine, ali je problem sa minama koje su pronađene na ovom terenu završetak radova odložio za 60 dana. To znači da će radovi na izgradnji prve faze biti okončani do februara 2021. 

Sve je po proceduri preduzeto na vreme i ta minska sredstva se otklanjaju, i nakon toga nastavljamo dalju izgradnju infrastrukture. Infrastrukturu na ovoj lokaciji čini 11km vodovodne i kanalizacione mreže, oko 2,5km saobraćajnica, veliki broj parking mesta, a vrednost tih radova je oko 550 miliona dinara. Meni je jako bitno da ovo što pre privedemo nameni, da ljudi počnu da se useljavaju. Pre svega moram da se zahvalim i predsedniku države i Vladi Republike Srbije koji su sa ovako ambicioznim planom krenuli u rešavanje stambenih problema pripadnika snaga bezbednosti”, rekao je gradonačelnik Dašić i naglasio da mu način i tempo rada ministra Momirovića apsolutno odgovara, jer traži maksimalno angažovanje od lokalnih samouprava, koje su partneri na ovom projektu, a, kako kaže, takav tempo i takva vrsta zdrave tenzije je uvek plodonosna. 

Inače, u okviru projekta državna stanogradnja u u Kragujevcu će biti izgrađeno oko 970 stanova, za koje je grad opredelio parcelu, bez naknade, od oko 10 hekatara na Deninom brdu.  Ukupna vrednost ove investicije je oko 35 miliona evra, bez infrastrukturnih radova koji su zajednički trošak Republike i lokalne samouprave.

Galerija slika