InfoFoto: Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac

Narodna stranka: Isplivali novi detalji u vezi sa slučajem "Tržnica" i jeste li dobro, gradonačelniče?

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 04 11 2022

Skandalozno je to što rekonstruckija Gradske tržnice traje više od 900 dana, a izgrađena je 1929. za samo 100 dana. To se navodi u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke iz kog poručuju da će nova vrednost radova dostići 3,87 miliona evra. Pitaju nadležne i da li su nešto preduzeli po zahtevu koji su im zvanično uputili da se skine hipoteka sa zgrade Gradske tržnice i ponudi banci novo sredstvo obezbeđenja.

U nastavku vam u celosti prenosimo saopštenje Narodne stranke u Kragujevcu: 

"U maju 2020. godine, u društvu premijerke Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić i, tada savetnika, a sada gradonačelnika, Nikole Dašića, svečano su otpočeli radovi na rekonstrukciji zgrade Tržnice.

Skandalozno je što ti radovi traju više od 900 dana, a nisu odmakli dalje od početka, a treba pomenuti da je davne 1929. godine bilo potrebno, ni manje ni više, 100 dana za izgradnju ovog objekta.

Doduše, odrednicu „skandalozan“ možemo pridodati svemu čega se naša gradska vlast prihvati, pa su, inače, oguglali građani grada Kragujevca, njihovu nesposobnost prihvatili kao prirodnu nepogodu, koju će vetar oduvati i koja će nekako sama po sebi proći.

U skladu sa tim se aktuelna gradska vlast i ponaša, neodgovorno, bahato, uljuljkano, i bez ikakvog osećaja za odgovornost. Samo skandalom se može nazvati činjenica da je investitor radova, JKP Šumadija, za stanje, u kojem se trenutno nalazi objekat Tržnice, platio 1.9 miliona evra izvođaču radova, prema ispostavljenim privremenim situacijama, preduzeću Eurodomus DOO, koje ima samo dvogodišnje iskustvo u oblasti građevine, a kojem je pre toga osnovna delatnost bila, pazi sad, prodaja nameštaja!?

Prema saznanjima Gradskog odbora Narodne stranke, vrednost radova je u međuvremenu uvećana za dodatnih 103 miliona dinara (879.000 evra) pa će nova vrednost radova dostići vrednost od skoro 455 miliona dinara, (3,87 miliona evra).

Nakon što smo sabrali dva i dva, postavljamo pitanje gradonačelniku Dašiću, kako će se rekonstrukcija Gradske tržnice privesti kraju i iz kojih sredstava će se finansirati ostatak obaveze prema izvođaču radova, ako je do sada izvođaču plaćeno 1,9 miliona evra, a ukupna vrednost je 3,87 miliona evra, to jest, gde će se naći još 870.000 evra za završetak projekta, ako znamo da je JKP Šumadija, kao investitor potpisala 23.03.2022.godine sa Adiko bankom Ugovor o namenskom garantnom depozitu na iznos od 1,1 milion evra, što znači da je banka investitoru ostavila taj iznos na korišćenje, ni dinar više.

Ovakav tragičan odnos prema javnim finansijama i kulturnom dobru kao što je Tržnica verovatno nije zabeležen u istoriji ove zemlje, a imali smo „svetlih primera“, posebno od dolaska SNS-a na vlast.

Takođe, postavljamo sledeća pitanja:

1. Da li ste nešto preduzeli po našem zahtevu koji smo Vam zvanično uputili da se skine hipoteka sa zgrade Gradske tržnice i ponudi banci novo sredstvo obezbeđenja?

2. Da li je izvođaču radova naplaćena šteta koju je prouzrokovao nestručnim izvođenjem radova na izgradnji podzemne garaže, pa je tom prilikom oštećen susedni objekat, u ovom slučaju zgrada Gradske tržnice?

3. Da li ste imali projekat obezbeđenja susednih objekata pre nego što ste ušli u izgradnju podzemne garaže tik uz zgradu Gradske tržnice?

Na kraju, ostaje doza zabrinutosti za zdravlje našeg gradonačelnika pošto se niti javlja, niti odgovara na postavljena pitanja. Moguće je da mu se zavrtelo u glavi od ovolikih suma i kredita, pošto se građanima grada Kragujevca sigurno vrti. Očigledno da naš gradonačelnik ima vremena i sluha za sve ostalo, ali ne i za ono što bi trebalo da ga zanima, a to je sadašnjost i budućnost ovog grada", navodi se u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke.