Info

Za InfoKG iz JKP Šumadija o slučaju TRŽNICA - Nova obećanja o kraju radova i koliko će sve da košta

Autor: Jovana Mladenović
14:34 | Četvrtak, 16 03 2023

Informacija da se traži novi izvođač radova za rekonstrukciju Tržnice prizemljila je i najoptimističnije kada je završetak ovog posla u pitanju (ako je takvih i bilo). Ono što svi znamo je da je rekonstrukcija Zelene pijace Centar počela još u maju 2020. godine, ali niko ne zna kada će ona zaista biti privedena kraju. Mnogi Kragujevčani sumnjaju u to da su nadležni uopšte i sposobni za to. Sva dosadašnja obećanja urušila su se baš poput dela matične zgrade jula iste godine, gađali su se rokovima nebrojano puta, a poslednji je obećan od strane predsednika Vučića - "do kraja ove godine". U redakciju portala InfoKG danas su iz preduzeća konačno stigli odgovori na pitanja koja smo čekali čak 7 dana. Šta iz njih saznajemo, čitajte u nastavku.

Mada je, smatramo, bilo u interesu građana da o potrazi za novim izvođačem budu obavešteni, JKP Šumadija nije se oglašavala ovim povodom, a i novinarska pitanja, kako naša, tako i većine drugih kolega, izvesno vreme bila su na čekanju (opširnije na: JKP Šumadija mesec i po dana skrivalo od javnosti raskid ugovora sa izvođačima radova na Tržnici). 

Za početak tu je informacija koja je u međuvremenu stigla i do javnosti - da je JKP Šumadija Kragujevac jednostrano raskinulo Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji postojećeg objekta centralne pijace sa izgradnjom podzemne garaže i nove nadstrešnice sa dosadašnjim izvođačem – firmom Eurodomus d.o.o. Beograd. Kao razlog navode nepoštovanje odredbi Ugovora. Raspisana je javna nabavka za drugog izvođača za završetak dodatnih radova na nadstrešnici koji su posledica izmene projektne dokumentacije koja je urađena kao Separat izmene projekta, koje su bile neophodne, a nisu bile uključene prvobitnim ugovorom. Ovim iz preduzeća odgovaraju na naše pitanje zašto su stopirani radovi na rekonstrukciji objekta Gradske tržnice.

Pitali smo i šta se radi po pitanju finalizacije projekta, a da nisu građevinski radovi.

- Nakon detaljnog sagledavanja nedostataka prvobitnog projekta rekonstrukcije matične zgrade same pijace, kao i bezbednosti daljeg izvođenja radova, pristupilo se izradi Separata izmena projekta koji obuhvata i projekat stabilizacije spoljnih zidova samog objekta. Trenutno se radi na finalizaciji Separata izmena projekta rekonstrukcije matičnog objekta. Po završetku Separata, izvršiće se tehnička kontrola i započeti sa nastavkom radova na ovom delu objekta pijace.

S obzirom na to da su na tržištu građevine rasle cene i da su potrebni dodatni radovi, zanimala nas je cifra - koliko će rekonstrukcija sada da košta?

- Ukupan iznos radova na rekontrukciji postojećeg objekta centrale pijace sa izgradnjom podzemne garaže i nove nadstrešnice je oko 379 miliona dinara bez PDV-a, navode iz preduzeća. 

Podsetićemo se da je prvobitna je vrednost bila 293 miliona dinara, pa se vremenom povećavala. Važno je napomenuti i to da se plaća mesečna rata kredita od preko 35.000 evra. 

Predsednik Vučić je na Sretenje obećao da će Kragujevčani dobiti Tržnicu do kraja godine, ali i to da će država obezbediti polovinu novca za otplatu kredita uzetog za rekonstrukciju ovog objekta, a svi papriri će biti završeni pre kraja nedelje.

Da li se ovo desilo, pitali smo JKP Šumadija. Kažu: U toku su aktivnosti preduzete po ovom pitanju. 

I najzad, ono što sve zanima, pored cene, naravno - Koji su novi rokovi za završetak radova? 

- Rok za završetak radova je 90 radnih dana od dana uvođenja izabranog izvođača u posao. Očekujemo da izabrani izvođač, za razliku od prethodnog, poštuje rokove i odredbe ugovora, kako bi radovi bili završeni u previđenim rokovima definisanim ugovorom. Očekujemo da svi radovi na rekonstrukciji objekta Zelene pijace Centar budu završeni u ovoj kalendarskoj godini, obećavaju iz JKP Šumadija.