InfoFoto: fcagroup.com

Nastavljena proizvodnja u Fiatu, sindikalci očekuju novi model u presudnoj godini

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 10 01 2018

U kompaniji „FCA Srbija“ danas je nastavljena proizvodnja, pošto su se zaposleni vratili sa zimskog kolektivnog odmora na kom su bili od 12. decembra. Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici Zoran Marković veruje da će „Fiat“ ostati u našem gradu i da će ugovor sa tom kompanijom, zaključen pre deset godina, biti produžen.  

"2018. je ta presudna godina u kojoj treba da se obnovi ugovor ili da se proširi, tako da će prema našem sagledavanju ova godina biti jedna od težih i dinamičnijih godina, i što se tiče Vlade, i same kompanije oko pregovora, a samim tim i proizvodnje u kompaniji. Naše hale i pogoni su spremni za proizvodnju u 2018. godini i očekujemo standardnu proizvodnju 200 jedinica u prvoj i 200 u drugoj smeni. Nadamo se da će svi zaposleni u ovoj godini da budu uposleni što bi značilo dobre zarade i dobre uslove rada", rekao je agenciji Beta Marković. 

Potvrdio je da će radnici u kragujevačkoj fabrici u februaru primiti januarsku zaradu s drugim delom povećanja koji je dogovoren prošlog leta u pregovorima posle štrajka. 

"Sa tim povećanjem najniža bruto osnovica za prvi platni razred biće 42.250 dinara. Time je ispunjen dogovor iz letošnjih pregovora da nam se zarada poveća ukupno za 9,54 odsto", izjavio je Marković za agenciju Beta.

U sindikatu očekuju i prizivaju Vladu Srbije, kao manjinskog vlasnika, i kompaniju “Fiat” da krenu u pripreme za proizvodnju novog modela, koji bi uposlio veće kapacitete i nove radnike.