InfoFoto: GTO Kragujevac - Arhiva

Nemačka kompanija PWO SEE stiže u Kragujevac i Čačak, 550 novih radnih mesta

Autor: InfoKG
10:42 | Petak, 20 10 2023

U Kragujevcu i Čačku nemačka kompanija PWO SEE otvoriće pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju. To je, kako piše Nova ekonomija, saopštilo Ministarstvo privrede iz kog najavljuju i otvaranje 550 novih radnih mesta. 

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je da će nemačka kompanija PWO SEE i holandska Ariston Climate Solutions poslovati u Srbiji, a ukupna vrednost investicija iznosi više od 19 milijardi dinara, što je oko 160 miliona evra, piše Nova ekonomija.

Ministar privrede Slobodan Cvetković rekao je da će u Nišu, Čačku i Kragujevcu biti otvoreno 850 novih radnih mesta.

U Čačku i Kragujevcu će privredno društvo PWO SEE uspostaviti pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju.

Privredno društvo PWO SEE je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj, objavilo je ministarstvo.

Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

U 2022. godini grupacija je ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika. PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku“, navelo je Ministarstvo privrede Srbije.

U Nišu će, kako je najavljeno, holandski Ariston Climate Solutions otvoriti pogon za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo, a time će biti zaposleno najmanje 300 novih radnika do kraja 2027. godine i biti investirano 75 miliona evra do kraja 2026. godine..

Ova kompanija se bavi proizvodnjom električnih aparata za domaćinstvo i u vlasništvu je kompanije Ariston Holding NV iz Holandije, koja posluje u okviru Ariston grupe.

Kompanija poseduje pogone za proizvodnju komponenti za grejanje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Kini, Rusiji, Vijetnamu i u 2022. godini ostvarila je konsolidovani prihod od više od 190 miliona evra i zapošljavala oko 10 hiljada radnika.

Proizvodi kompanije se plasiraju pod globalnim brendovima Ariston, ELCO i Volf uglavnom u zemlje Evropske unije. 

Izvor: Nova ekonomija