InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Nevreme napravilo štetu u selima, ali i u centru - Evo kako da je prijavite

Autor: InfoKG
08:00 | Petak, 14 06 2024

Jako nevreme koje je zahvatilo čitavu Srbiju, pogodilo je i grad Kragujevac juče oko 17.30 sati. Obilne padavine i jak grad veličine oraha, napravili su štetu na seoskom području grada Kragujevca, ali i u samom centru. Radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je više od 200 raketa u gradonosne oblake. Kragujevčani od danas mogu da prijave štetu putem telefena 505-800, a na seoskom području putem svojih mesnih zajednica.

Sva mehanizacija gradskih javno-komunalnih preduzeća odmah je bila na terenu, a ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ imale su 27 intervencija, jer je zbog velike količine vode koja je pala u jako kratkom periodu došlo do izlivanja kišne kanalizacije u nižim delovima grada, a naročito kod Rode i Prve kragujevačke gimnazije.

Problema nema sa vodosnabdevanjem i snabdevanjem električnom energijom nije bilo.

- Nema ugroženih ljudskih života, osim velike štete nastale usled grada. Građani na broj telefena 505-800 mogu da prijave ukoliko imaju bilo kakva oštećenja na infrastrukturi ali, pre svega ukoliko je došlo do izlivanja fekalne kanalizacije, kako bi grad Kragujevac u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sproveo dezinfekciju. Što se tiče štete nastale usled grada na seoskom području, pozivamo građane da je prijave u svojim mesnim zajednicama. Komisija koja će se formirati, utvrdiće preliminarni iznos štete i nakon toga obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede za eventualnu nadoknadu štete, rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Uprava za vanredne situacije Kragujevac zajedno sa pripadnicima javno–komunalnih preduzeća zbog ranijih upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda četiri dana bila je u stanju pripravnosti. 

- Jako nevreme praćeno jakim gradom veličine oraha pogodilo je teritoriju opština Aranđelovac i Topola i grada Kragujevca sa prigradskim i seoskim naseljima. Tokom popodnevnih sati radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je više od 200 raketa u gradonosne oblake. Pripadnici Uprave imali su samo četiri intervencije na terenu, a do izlivanja kišne kanalizacije došlo je u naseljima Pivara, Ilićevo i kod Rode. Voda je najviše napravila probleme na ulicama grada Kragujevca, dok sugrađani nisu prijavljivali poplave u podrumskom prostoru ili stambenim objektima. Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše, rekao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Galerija slika