Info

Nije prvoaprilska šala: Od danas jeftiniji stambeni krediti

Autor: infokg.rs
13:40 | Ponedeljak, 01 04 2024

Za one koji su planirali da ostvare svoj san o sopstvenom domu, ovo nije šala – danas se stambeni krediti čine pristupačnijim nego ikad! Erste Banka je upravo objavila svoju najnoviju ponudu – kamatna stopa od samo 5.03% fiksno na 20 godina, a uskoro se od još jedne banke koja posluje u Srbiji očekuje ponuda sa kamatom od 4.99% uz otplatu na 25 godina.

Ali da li je ovo samo još jedna finansijska vest ili ima dublji značaj? Prethodni rast kamatnih stopa značajno je uticao na tržište nekretnina, izazivajući pad cene stanova. Stabilizacija cena nekretnina postala je evidentna, ali je pad tražnje među onima koji se oslanjaju na stambene kredite i dalje prisutan. Mladi bračni parovi i porodice sa decom oklevali su da se odluče na ovaj korak, uplašeni od visokih kamata.

Najnovija ponuda banaka može promeniti ovu dinamiku. Niže kamatne stope koje sada nude banke mogle bi izazvati porast cena nekretnina, posebno na tržištima kao što je kragujevačko, gde su cene kvadrata ostale razumne u poređenju sa drugim većim gradovima.

Cene novogradnje u Kragujevcu kreću se u rasponu od 1.250 do 1.550 evra po kvadratu, a neki investitori već najavljuju povećanje cena za buduće projekte, čak i do 2.000 evra po kvadratu. U ovom kontekstu, projekti poput New Point postaju još atraktivniji, nudeći spoj luksuza i pristupačnosti.

Stambeni krediti postaju sve privlačniji, ali ovo može biti i znak za budnost. Hoće li ova nova ponuda banaka podstaći rast cena nekretnina? Da li su ovo pravi trenutak i prave kamatne stope za ulaganje? Odluka je na vama. U svakom slučaju, jedno je sigurno – ovaj aprilski preokret nije šala, već prilika koju vredi istražiti.

Prilika koju vredi istražiti:

S obzirom na sve navedeno, ovo je pravi trenutak za sve one koji su do sada odlagali kupovinu stana zbog visokih kamatnih stopa. Povoljne kamatne stope i dalje pristojne cene kvadrata novogradnje čine ovaj period idealnim za ulaganje u sopstveni dom.

New Point, kao jedan od najatraktivnijih i najekskluzivnijih projekata u Kragujevcu, za sada svoje trosobne i četvorosobne stanove nudi po nepromenjenim cenama. Međutim, kako najavljuju iz kompanije Matis, koja stoji iza ovog projekta, to bi uskoro moglo da se promeni. S obzirom na sve manji broj dostupnih stanova u ovom kompleksu i približavanje kraja izgradnje, cene bi mogle da se revidiraju. Podsećamo, rok završetka ovog stambeno-poslovnog kompleksa je najavljen za kraj ove godine, ali se po svemu sudeći, useljenje očekuje i pre zvanično najavljenog roka.

Ne čekajte da cene porastu ili da se ponuda stanova smanji – istražite opcije, konsultujte se sa stručnjacima i donesite odluku koja će vam doneti dugoročnu korist. Sada je pravo vreme da investirate u budućnost i osigurate siguran dom za sebe i svoju porodicu.