InfoFoto: arhiva

Nikolić: Dnevni prihod grada 18 PUTA MANJI NEGO PRE KORONE, vadimo iz "slamarice"

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 27 04 2020

Vlast u Kragujevcu kao "svaka domaćinska kuća" ima nešto sklonjeno u "slamarici" iz koje sada finansira prevazilaženje trenutne krize, rekao je za Betu gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. On je rekao da je 24. aprila dnevni prihod grada bio manji od milion dinara, a inače je oko 18 miliona.

Kako prenosi N1, Nikolić je ukazao na teškoće u funkcionisanju lokalnih samouprava u Srbiji, koje će ostati bez prihoda od poreza na zarade usled odlaganja te finansijske obaveze, što je propisano uredbama Vlade Srbije za pomoć privredi zbog koronavirusa.

Nikolić je u nedelju uveče u emisiji Televizije Kragujevac rekao da su poslodavci najviše tražili da im se pomogne preko poreza na zarade. Kazao je da razume da Vlada Srbije mora da izađe u susret poslodavcima, ali i lokalne samouprave moraju da nađu načina da izdrže smanjenje prihoda tri meseca.

"To je za nas toliko drastično, jer porez na zarade, porez na kapitalne dobitke je 60 odsto naših redovnih prihoda. Ako ostanemo bez tog prihoda, mi nećemo imati za tekuće troškove", rekao je Nikolić.

On je rekao da je, međutim, aktuelna vlast u Kragujevcu "domaćinski" upravljala gradom te razmišljala i o "slamarici".

"Jer, mi znamo da svaka domaćinska kuća mora nešto u slamarici da ima sklonjeno, e sada vadimo to iz slamarice i sa time prevazilazimo krizu“ rekao je Nikolić.

Upitan da li će to iz "slamarice" biti dovoljno za funkcionisanje grada tri meseca, Nikolić je odgovorio "videćemo, nepredvidivo je".

"Evo, recimo, juče (25. aprila) je dnevni prihod grada bio manji od milion dinara, a inače naš prihod dnevni je oko 18 miliona. Znači toliko je velika kriza", rekao je Nikolić.

Kazao je da se nada da se lokalna samoupra pripremila "koliko-toliko" da grad može da odoli ovom finansijskom pritisku.

"Sve plaćamo redovno, čak ne koristimo Rino program plaćanja u 45 dana, sve bankarske kredite plaćamo u dan. Moj je cilj da tako bude do kraja, ako uspemo, znaću šta sam uspeo da uradim u finansijskom smislu", navodi Nikolić.

On je dodao da neće biti problema sa sprovođenjem investicija koje se realizuju iz kredita, ali da će se "usporiti" sa investicijama koje se finansiraju iz gradskog budžeta.

"Mi još uvek ne možemo da prepostavimo kako će izgledati naši prilivi do kraja ove godine i kakvi će biti u narednoj godini. Moramo da stanemo, da se malo zaustavimo, da osetimo privredni ritam, da vidimo kakvi će da nam budu prilivi. I onda, na osnovu toga ili da nastavimo istim tempom ili, boga mi, da se povučemo malo, da krpimo rupe koje moramo da krpimo, da čekamo i da ćutimo", rekao je Nikolić.

Izvor: N1/BETA

Izvor: N1; Beta