InfoFoto: JKP Šumadija

Novi autobusi gradskog prevoza uskoro na Kragujevačkim ulicama i na prigradskom području

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Ponedeljak, 24 04 2023

Sistem gradskog i prigradskog prevoza u Kragujevcu uskoro će funkcionisati kroz projekat javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije. Delatnost će privatnom partneru biti poverena na 10 godina, a njegove obaveze će, između ostalog, biti da na ulice na teritoriji grada Kragujevca "izvede" potpuno nove autobuse. 

Pozitivno mišljenje Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije na Projekat za poveravanje komunalne delatnosti javnog prevoza putnika Grada Kragujevca bez elemenata koncesije dobijen je 17. marta, a "zeleno svetlo" dala i je Skupština grada na nedavno održanoj sednici. 

- Projekat će moći da se primenjuje odmah po okončanju svih aktivnosti u vezi izbora i dodele ugovora, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o JPP i koncesijama i drugim pozitivnim zakonskim propisima. Indikativan period trajanja postupka je 6 meseci i veruje se da je dovoljan za završavanje postupka, kaže za InfoKG Miloš Ćuić, rukovodilac Sektora javnog transporta putnika JKP Šumadija.

Predloženi rok trajanja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije je 10 godina.

Prema rečima našeg sagovornika, osnovni ciljevi i razlozi za uvođenje javno-privatnog partnerstva su postizanje dugoročnih, optimalnih, trajnih i kvalitetnih rešenja u unapređenju kvaliteta transportne usluge, efikasnosti i efektivnosti.

- Realizacija ovog projekta bi doprinela poboljšanju i unapređenju komunalne delatnosti, omogućavanju održivog sistema prevoza u gradu Kragujevcu na duži vremenski period. Kao najvažniji cilj ovog projekta jeste pružanje kvalitetne komunalne usluge uz postizanje efekata zaštite životne sredine smanjenjem emisije ugljen-dioksida, navodi Ćuić.

Kada je reč o obavezama privatnog partnera, u prve dve godine rada, on je dužan da obezbedi za gradski prevoz 30 odsto novih vozila (15 i dva u rezervi) i sva nova vozila za prigradski prevoz (16 i dva u rezervi). Nakon isteka dve godine, privatni prevoznik je dužan da za gradski prevoz obezbedi sva nova vozila (34 na radu i tri u rezervi).

Inače, ugovor sa trenutnim prevoznicima, Vulovićem i Arivom, se primenjuje na određeno vreme od 1. decembra 2022. godine, a važi do 12 meseci, odnosno do realizacije sredstava planiranih za ovu nabavku, odnosno do zaključenja ugovora o Javno-privatnom partnerstvu, u zavisnosti od toga koji uslov pre nastupi.